Boboteaza

  •  
    • 361 mesaje
    5 Ian 2006, 16:07
    0 0
    Ce stiti de obiceiurile din Ajunul Bobotezei?(ca trebuie sa tii post, sa mananci seara turta sarata ,sa pui busuioc sub perna ca sa iti visezi ursitul )
  •  
    • 26 mesaje
    5 Ian 2006, 17:23
    0 0
    Poti cunoaste daca cel de langa tine iti este ursit.
    www.biodetectie.ro
  •  
    • 2 mesaje
    5 Ian 2012, 13:51
    0 0
    Poti afla aici atat de multe informatii despre Boboteaza, traditii si superstitii, cum iti poti visa ursitul Boboteaza, celebrata in ziua de 6 ianuarie, este sarbatoarea care incheie ciclul sarbatorilor de iarna, precedand sarbatoarea Craciunului ca importanta. Ea semnifica botezul lui Iisus Hristos in apa Iordanului si este sarbatoarea careia ii sunt asociate o serie de obiceiuri, datini si traditii stravechi, religioase si pagane, frumoase prin ineditul lor. In articolul de astazi iti prezentam cateva dintre traditiile si superstitiile romanesti legate de Boboteaza, dar si de ziua Sfantului Ioan, celebrata pe 7 ianuarie.



    Apa reprezinta un element ce prezinta o simbolistica deosebita in ansamblul acestei sarbatori. “Sfintirea mare a apei” se poate face doar in ziua de 6 ianuarie. Doar sfintita in aceasta zi de catre preot, in cadrul unui ceremonial religios, apa capata proprietati cu adevarat miraculoase si vindecatoare. Agheasma nu se strica, ci ramane proaspata si “vie” pe tot parcursul anului, este “leac” de orice boala, alunga spiritele rele, purifica si curata sufletul. De asemenea, agheasma se bea cu inima curata si credinta, pe nemancate, in zilele in care se posteste sau este sarbatoare, “la nevoie’ sau in vreme de necaz si suferinta. Inainte de Boboteaza, preotul umbla din casa in casa binecuvantand oamenii si sfintind cu agheasma locuintele. Apa sfanta are si rolul de purificare a spatiului, de inlaturare a duhurilor rele din locuinte si gospodarii. In plus, se spune ca este pacat mare sa arunci sau sa versi voluntar agheasma, dar si sa o bei dupa ce ai mancat. http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/6631/Traditii-superstitii-si-obiceiuri-romanesti-de-Boboteaza.html .