Viggo Mortensen, la 62 de ani: 20 de imagini cu starul care l-a întruchipat pe Aragorn în „Lord of the Rings“

Actorul de origine daneză împlinește 62 de ani pe 20 octombrie. Rolul din trilogia „Lord of the Rings“ l-a făcut celebru pe plan mondial.

Viggo Mortensen, devenit cunoscut prin rolul Aragorn din trilogia "Lord of the Rings" și nominalizat la Premiul Oscar pentru rolul din "Eastern Promises" (2007), s-a născut la 20 octombrie 1958, în Manhattan, New York, Statele Unite.

Mortensen și-a petrecut primii 11 ani din viaţă în Argentina, apoi ulterior, a locuit în Danemarca. A urmat liceul Watertown, după care a urmat Universitatea St. Lawrence din Canton, New York. Imediat după absolvire s-a mutat în Danemarca. A început să scrie poezii şi proză scurtă, iar în 1982 s-a mutat la New York, unde spera să-şi construiască o carieră de scriitor.



Viggo Mortensen a început să studieze actoria la New York, sub îndrumarea lui Warren Robertson. În scurt timp, a început să primească roluri în piese de teatru şi film şi s-a mutat la Los Angeles, notează Cinemagia. Debutul pe marile ecrane a fost în 1985, în filmul "Martorul". În 1987, a apărut în "Salvation!: Have You Said Your Prayers Today?".

În 1999, i s-a propus să joace în "Lord of the Rings"/"Stăpânul inelelor", în rolul Aragorn din celebra trilogie, acesta aducându-i notorietate și transformându-l într-un star internaţional.

În ultimii 35 de ani, actorul american a interpretat în peste cincizeci de filme, sub îndrumarea unor regizori ca David Cronenberg, Peter Weir, Jane Campion, Peter Jackson, Gus Van Sant, Brian de Palma, Agustín Díaz Yanes, Ana Piterbarg, Lisandro Alonso, David Oelhoffen, Peter Farrelly şi Matt Ross.

Mortensen a fost nominalizat pentru prima dată la Oscar şi la Globul de Aur în 2007 pentru rolul din "Estern Promises" la categoria cel mai bun actor, în rol principal, iar pentru "A Dangerous Method", în 2011, a fost nominalizat la Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar.



Actorul a mai jucat în "The Portrait of a Lady" (1996), "The Indian Runner" (1991), "Carlito's Way" (1993), "G.I. Jane" (1997), "Crimson Tide" (1995), "A Perfect Murder" (1998), "La pistola de mi hermano" (1997), "A Walk on the Moon" (1999) și "28 Days" (2000).

Citește și: Tim Robbins, la 62 de ani. Succesul filmului „Închisoarea îngerilor“ îl uimește și acum



Mortensen a colaborat cu Cronenberg în 2005, la "A History of Violence", în care a jucat alături de Ed Harris. În 2017, a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din "Captain Fantastic", la categoria cel mai bun actor în rol principal.



"Green Book", regizat de americanul Peter Farrelly, în care Mortensen a deținut rolul principal, a fost desemnat cel mai bun film al anului 2018 de către National Board of Review, o asociaţie cu o vechime de un secol din care fac parte entuziaşti ai celei de-a şaptea arte din New York. Producția a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film în 2019 și i-a adus lui Viggo Mortensen o nominalizare la categoria cel mai bun actor într-un rol principal.


Foto: Hepta

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod