5 alimente care îți dau o stare de oboseală

Dieta zilnică și calitatea somnului sunt în legătură directă. Află ce alimente pot provoca o stare de oboseală.
Anumite alimente îți dau mai multă energie și te mențin în priză atunci când trebuie să faci față unei zile aglomerate, însă altele te fac să îți dorești imediat o pernă și o canapea confortabilă. Nu doar mesele copioase sau preparatele de tip fast food creează somnolență. Uneori, chiar alimentele aparent sănătoase îți pot da o stare de oboseală. Dacă în ultima vreme te-ai simțit obosită după-amiaza și îți este greu să eviți să ațipești este posibil ca dieta să te încetinească. 
 
Încearcă să limitezi consumul acestor 5 alimente în timpul zilei pentru a nu fi nevoită să te lupți cu o stare de oboseală permanentă:
 

1. Cireșele

Delicioasele cireșe conțin o cantitate însemnată de melatonină, hormonul care controlează calitatea somnului și ritmul ciclic de trezire a organismului. Dacă le consumi ziua, corpul tău va primi semnalul că este timpul să mergi la culcare, din cauza dozei suplimentare de melatonină.
Astfel, cel mai indicat este să savurezi cireșele sau sucul de cireșe la cină.

 
2. Pâinea

Consumul de carbohidrați crește rapid nivelul glucozei din sânge, aducând un plus de energie pe termen scurt. Însă, în momentul în care glicemia scade din nou spre nivelul normal, te vei simți mult mai obosită decât înainte și nu-ți vei dori decât să dormi. Carbohidrații procesați, cum este pâinea albă, au un impact negativ asupra randamentului și a capacității de concentrare. O masă de prânz care include 5-6 felii de pâine albă îți va afecta dramatic nivelul de energie pentru tot restul zilei. Dacă vrei să eviți acest efect este mai bine să alegi pâinea din făină neagră sau integrală. Vei consuma mai puține felii pentru că este sățioasă, iar kilogramele în plus vor dispărea treptat. 

 
3. Ciocolata neagră

Din păcate, deși este mai sănătoasă decât variantele de ciocolată cu diferite creme, ciocolata neagră nu te ajută dacă vrei să fii pe fază de-a lungul zilei. Conține cafeină, dar și serotonină, creând un efect de relaxare intensă și somnolență.
 
Dar nu înseamnă că trebuie să renunți complet la ciocolată dacă vrei ceva dulce în timpul zilei.
Potrivit studiilor de specialitate ciocolata cu lapte nu conține serotonină și menține funcțiile de memorare și concentrare la nivel optim toată ziua. Deci, dacă ți-e poftă de ceva dulce între mese alege câteva pătrățele de ciocolată cu lapte și savurează varianta neagră după ora 18:00.

 
4. Curcanul

Nu este o coincidență faptul că te simți mai obosită după o masă copioasă în care curcanul la cuptor a fost felul principal. Susele de proteine care au un procent redus de grăsimi, cum sunt carnea de pui, curcan, pește sau brânza dietetică, conțin o cantitate ridicată de triptofan, amionoacidul direct responsabil de creșterea nivelului de serotonină.
 
Din această cauză ar fi bine să nu alegi friptură de curcan la masa de prânz, chiar dacă are puține calorii.
Nu te vei îngrășa, dar vei pierde multă energie. Mai bine fă o friptură seara, cu o salată gustoasă. În cursul dimineții poți gusta câteva migdale crude sau 1-2 linguri de semințe de dovleac sau de floarea soarelui.  La prânz alege o salată de crudități cu tofu și oțet balsamic, iar pentru gustarea de după-amiază consumă fructe de sezon, cum sunt piersicile, nectarinele sau caisele.

 
5. Bananele

Potasiul și magneziul din componența bananelor nu te ajută deloc în momentele când ai mai mare nevoie  să te concentrezi. Combinația celor două minerale relaxează mușchii și este posibil să ațipești în scurt timp. Dacă vrei să eviți starea de somnolență cel mai bine este să alegi citricele. Portocalele și madarinele nu te vor lăsa să adormi, iar mirosul lor te revigorează imediat.
De asemenea, poți păstra cojile de portocale pe birou, într-un vas de sticlă, pentru a alunga muștele și țânțarii.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod