Mituri despre legume

Fierte sau inabusite, prajite sau la cuptor, cum sunt mai sanatoase legumele? Broccoli este mai sanatos proaspat sau congelat? Cartofii ingrasa? Miezul salatei trebuie spalat? Acestea sunt doar cateva din intrebarile care...
Fierte sau inabusite, prajite sau la cuptor, cum sunt mai sanatoase legumele? Broccoli este mai sanatos proaspat sau congelat? Cartofii ingrasa? Miezul salatei trebuie spalat? Acestea sunt doar cateva din intrebarile care au creat mituri si legende despre legume. Este cel mai bun moment pentru a demonta unele dintre legendele care ne fac sa alegem produsul “laudat”, in defavoarea altuia “defaimat” de un mit, de cele mai multe ori lipsit de temei, pentru a ne bucura de toate legumele.

Yahoo green
distruge cateva din legendele care au stricat bunul renume al unor legume.

Legumele proaspete, mai bune decat cele inghetate

Este un mit. Studiile, analizele si testele au dovedit ca legumele proaspete isi pierd constant din proprietati, incepand din momentul in care au fost culese.
Cantitatea de enzime, de vitamine si antioxidanti naturali, adica toate minunile naturale care exista in legumele proaspete, se diminueaza in ritm din ce in ce mai accelerat, incepand din momentul in care au fost culese.

Mai mult, pentru a se pastra “proaspete”, si a face fata transportului, unele legume sunt tratate chimic, “gazate” sau iradiate. Asa ca, de cele mai multe ori, leguma proaspata este mult mai veche decat punga cu legume identice, dar congelata. De ce? Procesul de congelare este initiat la foarte scurt timp dupa momentul in care legumele au fost culese. Din ratiuni economice. Legumele au cea mai mare greutate in momentul in care sunt culese, iar conservarea legumelor prin frig este mai rentabila si mai eficienta daca se produce imediat, decat daca ar fi pastrate un oarecare interval de timp.


Concluzia
: Biologic, legumele congelate sunt mult mai proaspete decat cele “proaspete”.

Fierte, legumele isi pierd proprietatile

Fundamentala nu este fierbere in sine, ci tipul de leguma pe care il fierbi, timpul si conditiile de fierbere. Mai mult, sunt legume care prin fierbere isi pun in valoare proprietatile. Marion Neste demonstreaza in cartea sa “Ce sa mancam” faptul ca, prin fierbere se pierde vitamina C si acid folic, de aceea ar fi o idee foarte proasta daca am fierbe o portocala. Dar fasolea, boabele de mazare uscata si lintea isi pun in valoare proprietatile fibrelor si proteinelor, iar amidonul din cartofi devine digerabil.

Mai mult, fierberea face ca vitaminele sa se combine cu fibrele, acestea din urma sa devina mai usor digerabile, iar vitaminele sa fie mai bine asimilate, chiar daca sunt in cantitate mai mica.
Prin anumite legume fierte,  organismul absoarbe mai mult licopen, substanta minune care ne apara de cancer. Evident ca cel mai bun mod de preparare ramane cel in aburi, ale carui secrete le afli aici.

Concluzia
: Unele legume trebuie fierte, altele nu. Cele pe care le fierbi sunt de cele mai multe ori mai bune, tocmai pentru ca sunt fierte.

Cartofii ingrasa!

Este unul dintre cele mai impamantenite mituri, desi orice nutritionist iti poate spune ca realitatea este total diferita. Cartofii sunt saraci in calorii, au zaharuri cu ardere lenta, adica bune pentru organism, au carbohidrati care dau energie si sunt bogati in minerale si vitamine. Cartoful este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa, care are 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15% lipide si 1% saruri minerale.

Sunt bogati in potasiu (un mineral in vesnic deficit in organism) in vitamine din complexul B si in cantitati semnificative de vitamina C si pretioasa vitamina K, antihemoragica.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • FLORIN pe 25 Ian 2011, 14:17
    INFORMATII PRETIOASE !!!!!!!

    INFORMATII PRETIOASE PENTRU CULTIVATORII SI CONSUMATORII DE LEGUME, LA: https://sites.google.com/site/culturalegumelor

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod