Grăsimea corporală ar putea afecta volumul creierului

Grăsimea corporală este corelată cu o serie de efecte negative asupra sănătății, inclusiv un risc crescut de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 și probleme de respirație.
Un studiu nou a găsit o legătură între grăsimea corporală și volumul creierului. Iată despre ce este vorba!

Cum ar putea afecta grăsimea corporală volumul creierului?


Într-un studiu publicat în Neurology, cercetătorii au analizat imagini ale creierului de la aproape 10.000 de persoane înscrise în studiul britanic Biobank, care include informații de sănătate de la mai mult de 500.000 de voluntari, care continuă să își actualizeze istoricul medical. În cadrul studiului, oamenii de știință au comparat măsurătorile indicelului de masă corporală, precum și înregistrările raportului talie - șolduri în perioada 2006-2010. 

Oamenii de știință au descoperit că persoanele cu un indice de masă corporală mai mare și cu măsurători mai mari ale raportului talie - șolduri au avut un volum mai mic de materie cenușie în creier, comparativ cu cei care au fost mai slabi. Acest efect a fost prezent chiar și după ce cercetătorii au luat în calcul alți factori care ar putea afecta volumul creierului, inclusiv vârsta, fumatul, educația, activitatea fizică și istoricul bolilor mintale. 

Concluzia este că obezitatea și kilogramele în plus au o multitudine de efecte asupra sănătății, deci nu este surprinzător faptul că obezitatea are un efect și asupra sănătății creierului nostru. Analiza indicelui de masă corporală și raportului talie - șolduri clarifică ce rol au diferitele tipuri de grăsime corporală când vine vorba de creier. Indicele de masă corporală analizează grăsimea corporală în general. Dar analizează greutatea în comparație cu înălțimea, așa că oamenii mai înalți și cei cu mai multă masă musculară pot avea rezultate mai ridicate, chiar dacă sunt slabi. 

Grăsimea acumulată în jurul mijlocului, care ar fi reprezentată de un raport ridicat talie - șolduri, tinde să aibă efecte mai nocive, deoarece tinde să înconjoare organele abdominale, cum ar fi ficatul, stomacul și intestinele, spre deosebire de grăsimea subcutanată care se formează sub piele, ducând la declanșarea inflamației ce poate provoca de la boli de inimă la afecțiuni precum artrita.
Constatările din studiu au confirmat această tendință, deoarece au descoperit că persoanele cu un indice de masă corporală mare și cu un raport mic talie - șolduri au prezentat volume similare de materie cenușie cu persoanele care nu erau obeze. Pe de altă parte, oamenii cu un indice al mesei corporale mare și cu un raport ridicat talie - șolduri au prezentat cele mai scăzute volume de materie cenușie.

În timp ce rezultatele indică o posibilă asociere între obezitate și volumul creierului, acestea nu stabilesc dacă grăsimea corporală provoacă în mod necesar modificări ale creierului. Deoarece studiul a analizat numai grăsimea corporală și imaginile creierului la un moment dat în timp pentru toți participanții, este posibil ca efectul invers să apară și schimbările cerebrale să fie responsabile pentru schimbarea obiceiurilor alimentare și sațietate și, prin urmare, pentru creșterea grăsimii corporle.
Acest lucru înseamnă că studiul nu poate explica ce efecte ar putea avea modificarea materiei cenușii. În timp ce materia cenușie este implicată în procesarea recompenselor și în anumite aspecte ale comportamentului de control, nu este clar dacă grăsimea corporală este un factor al acestor modificări în materia cenușie sau rezultatul acestora. 

Pentru a afla acest lucru, cercetătorii ar trebui să analizeze aceiași oameni de-a lungul timpului și să înregistreze schimbările din greutatea corporală și volumul creierului. 

Dar, între timp, rezultatele confirmă beneficiile unei greutăți normale: nu doar reducerea riscului apariției problemelor cardiace, ci și menținerea sănătății creierului. Activitatea fizică poate crește substanța cenușie, exercițiile putând fi o modalitate de a contracara unele dintre influențele negative pe care le poate avea obezitatea asupra corpului și creierului. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată