De ce ar trebui să speli vasele mai des. Studiu

Nu este distractiv să faci diferite treburi în casă, mai ales în zilele în care lista cu sarcini pare a nu se mai termina.
Unul dintre lucrurile pe care multe persoane încearcă să le evite este spălatul vaselor, mai ales atunci când este vorba despre farfurii și tigăi pline de grăsime. Indiferent cât de mult îți displace această activitate, un studiu de la Universitatea de Stat din Florida a constatat că această sarcină poate scădea de fapt nivelul de stres din viața ta. Iată de ce ar trebui să speli vasele mai des!

Urăști să speli vasele? Se pare că această activitate ar putea reduce stresul


Grupul de cercetători a rugat 51 de studenți să spele câteva vase. Înainte de începerea sarcinii, participanții au fost instruiți să citească niște pasaje despre spălarea vaselor.
Jumătate dintre aceștia au primit un pasaj simplu care descria sarcina de spălare a veselei, în timp ce ceilalți au fost nevoiți să citească un pasaj care se concentra asupra prezenței mentale pentru sarcina spălării vaselor. Pasajul acesta din urmă a încurajat participanții să pună accentul pe experiența spălării vaselor - temperatura apei, senzația atingerii farfuriilor și a tacâmurilor și chiar mirosul detergentului de vase. Pentru a-ți face o idee cu privire la ceea ce înseamnă spălarea vaselor, iată un fragment din acel pasaj:

"În timpul spălării vaselor, ar trebui să speli vasele.
Acest lucru înseamnă că, în timp ce speli diferite farfurii sau vase, trebuie să fii conștient de faptul că speli vasele. La prima vedere, acest lucru ar putea părea prostesc. De ce să pui atât de mult accentul pe un lucru simplu? Dar exact despre asta este vorba. Faptul că stai acolo și speli vasele este o realitate minunată. Ești prezent în acel moment, îți urmezi respirația, ești conștient de prezența ta, de gândurile și acțiunile tale. Nu poți fi aruncat dintr-o parte în alta, ca o sticlă de valuri."

La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că grupul de participanți care au spălat vase prezenți în moment a avut parte de o creștere a inspirației cu 25% și o scădere a nervozității cu 27%.
Pe de altă parte, participanții care au primit primul pasaj de citit nu au avut parte de niciun beneficiu.

Constatările studiului demonstrează că, deși spălatul vaselor nu este întotdeauna cea mai distractivă sarcină, există o modalitate de a profita la maximum de această experiență - prin simpla concentrare asupra momentului prezent. După cum au concluzionat autorii studiului, se pare că o activitate de zi cu zi abordată din această perspectivă poate reduce nivelul stresului. Data viitoare când te gândești la spălatul vaselor și îți vine să pleci pentru câteva zile de acasă, adu-ți aminte de rezultatele acestui studiu.
Concentrează-te pe apa care curge și chiar pe mirosul detergentului tău. Vei simți cum stresul este redus și cum ai mai multă energie pentru restul zilei.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod