11 secrete pentru un CV reușit direct de la HR

Felul în care arată CV-ul reprezintă prima impresie a potențialilor angajatori și este elementul-cheie pentru a fi chemat la un interviu. Descoperă sfaturile departamentului HR pentru a-ți prezenta abilitățile și experiența în mod eficient.
Un CV bine redactat, care conține informațiile esențiale despre educația și experiența ta, este calea ta de acces spre jobul dorit și primul contact pe care îl ai cu un posibil angajator. Fonturile, ordinea în care sunt scrise informațiile, termenii utilizați și multe alte elemente compun o imagine a ta transmisă exclusiv prin intermediul documentului pe care îl trimiți.

 
Iată ce sfaturi au cei de la HR pentru a realiza un CV util:

 
1. Evită perioadele libere sau pauzele

Nu te ajută deloc să ai perioade de timp în care nu este clar ce activitate ai desfășurat sau pe care le treci direct ca fiind șomer. „Realitatea este că în majoritatea cazurilor, dacă nu ai fost angajat mai mult de 6 luni, angajatorii vor trece peste CV-ul respectiv și vei fi considerat un candidat care nu prezintă un interes special. Se presupune că ai trecut prin diferite procese de selecție, că ai fost respins și că va fi dificil să te integrezi cu succes într-un mediu de lucru nou. Pentru a evita acest efect negativ este util să justifici toate perioadele din CV. Nu lăsa pauze. Poți specifica diferite cursuri de perfecționare, perioada necesară pentru creșterea copiilor sau intervalul în care ai ajutat rudele ori ai fost casnică.
Este mult mai bine să fie clar ce s-a întâmplat în acele perioade decât să lași angajatorul să presupună că încerci să te angajezi de foarte mult timp și nu corespunzi deloc criteriilor de pe piața muncii”
, explică Cynthia Shapiro, director HR.

 
2. Networking-ul este de un real folos

„Recrutarea devine din ce în ce mai interconectată. Contează foarte mult pe cine cunoști, în sensul că acei oameni îți vor confirma diferite abilități pe LinkedIn sau alte rețele de socializare. În prezent verificăm și aceste lucruri și atunci când vedem că un candidat este abil în activitatea de networking considerăm că este flexibil și se poate adapta rapid cerințelor, creând un mediu de lucru pozitiv și o atmosferă optimistă alături de ceilalți colegi”, potrivit unui director HR din domeniul medical.

 
3. Axează-te mai mult pe CV  decât pe scrisoarea de intenție

„Majoritatea persoanelor consideră că departamentul HR citește cu atenție scrisorile de intenție. Realitatea este că acest lucru se întâmplă foarte rar. Cel mai adesea se trece direct la CV. Nici eu nu am citit o scrisoare de intenție de cel puțin 11 ani”, spune directorul departamentului HR al unei firme din domeniul financiar.

 
4. Adresa ta de e-mail ți-ar putea face probleme

„Cu siguranță te vom elimina de pe lista candidaților ideali dacă ai o adresă de e-mail care include cuvinte obscene, rasiste sau jignitoare”, spune Rich DeMatteo, consultant de recrutare din Philadelphia.

 
5. Datele pot funcționa împotriva ta

„Dacă ai între 50 și 60 de ani nu este deloc util să incluzi în CV anul în care ai terminat liceul sau facultatea”, consideră un director HR din Carolina de Nord.

 
6. Acordă spațiul necesar experienței

„Există un mit legat de faptul că un CV nu trebuie să aibă decât o pagină. Din această cauză foarte multe persoane folosesc fonturi prea mici sau elimină puncte esențiale care poate ne-ar fi determinat să le selectăm pentru un interviu.
Nu citim CV-urile cu fonturi prea mici și nu este adevărat că trebuie să te limitezi la o pagină. Eu citesc întotdeauna un CV de la sfârșit spre început și nu mă deranjează deloc dacă are 2 pagini. Totuși, 3 pagini mi se pare exagerat”
, spune Sharlyn Lauby, consultant HR din Fort Lauderdale, Florida.

 
7. Folosește cuvinte-cheie

„Majoritatea firmelor folosesc sisteme specializate care identifică CV-urile de interes prin scanarea lor în funcție de diferite cuvinte-cheie. Este foarte important să extragi cuvintele-cheie din anunțul de angajare și să le incluzi apoi în CV pentru a-l face vizibil pentru acel angajator. Cu cât CV-ul cuprinde mai multe cuvinte-cheie din descrierea jobului, cu atât ai mai multe șanse să fie selectat automat și să fie citit de o persoană reală”, explică Chris Ferdinandi, specialist HR din Boston.

 
8. Greșelile nu sunt trecute cu vederea

„Persoanele care fac mici modificări sau ajustări la CV sunt cele mai vulnerabile în ceea ce privește greșelile. Acestea apar când schimbi puțin descrierea atribuțiilor sau vrei să refaci niște intervale dintre diferite joburi. Deodată unele verbe nu se mai potrivesc cu restul frazei sau o dată nu se mai încadrează pentru a creea continuitatea experienței.
Greșelile de acest tip pot fi fatale deoarece angajatorii le consideră o dovadă a lipsei de coordonare, a unei calități reduse și a neatenției la detalii”
, spune Laszlo Bock, fost Vice Președinte al diviziei HR pentru Google.

 
9. Un e-mail este suficient

„Atunci când un candidat vine și aduce CV-ul personal nu este considerat un lucru pozitiv, ci mai degrabă ciudat”, explică Rich DeMatteo.

 
10. Experiența primează față de fonturi sau culori

„Un CV nu are nevoie de o schemă complexă de culori pentru a fi remarcat. Când văd puțină culoare zâmbesc, dar dacă sunt multe nuanțe îl ignor”, spune Rich DeMatteo.

 
11. Nu pune ca obiectiv numele jobului

„Dacă obiectivul menționat în CV este chiar numele jobului, recrutorii vor fi convinși că nu are nicio valoare deoarece candidatul îl va schimba pentru fiecare job la care aplică. Dacă obiectivul este diferit, vor crede că nu a citit anunțul și nu știe exact pentru ce fel de job aplică sau nu vrea de fapt jobul. În general, obiectivul este contraproductiv pentru șansele candidaților și ar fi bine să fie exclus complet”, recomandă Bruce A. Hurwitz, recrutor și consilier de carieră la Hurwitz Strategic Staffing.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod