Cum poți să oprești gândurile negative?

Ai simțit vreodată că nu poți să îți controlezi gândurile? Că orice ai face pur și simplu nu încetezi din a te gândi la lucrurile negative din viața ta?
Gândurile negative generează un stres continuu în organismul tău și mai devreme sau mai târziu vei observa că apar somatizări în corpul fizic întrucât în organism în momentul când ai gânduri negative sunt secretate substanțe chimice toxice cum ar fi cortizolul sau hormonul stresului.

Atunci când în viața ta se întâmplă un eveniment care nu îți place cum ar fi să fii părăsit, să te înșele partenerul sau să probleme financiare parcă inevitabil începi să te gândești la ceea ce s-a întâmplat și să rulezi în mintea ta filmul mental al evenimentelor. Însă cu cât te gândești mai mult cu atât mai mult te prinzi singur în capcana propriilor gânduri negative din care ai senzația că nu mai poți să scapi. Sunt situații în care nu reușești să scapi din a gândi negativ cu privire la un eveniment nici după ce au trecut 5 sau chiar 20 de ani de la momentul când el s-a întâmplat efectiv.

Probabil ai observat că pe măsură ce ai aceste gânduri negative în mintea ta rulează imagini și sunete care îți provoacă anumite senzații fizice. Începi să te simți rău, să ai palpitații, să îți vină să plângi sau să simți cum ți se urcă sângele la cap și te enervezi.

Apoi după o astfel de repriză de gânduri negative pe o anumită temă, încep de obicei să apară alte straturi de gânduri de data aceasta mult mai profunde.

După ce mintea a terminat de rulat toate acele gânduri negative pe care le ai cu privire la faptul că, de exemplu, ai fost părăsit de partener de obicei apar straturile mai adânci de gânduri negative.

Mintea trece în felul acesta de la particular la general.
Cu alte cuvinte ție ți s-a întâmplat un eveniment negativ în viața ta și apoi mintea vine și generalizează acel eveniment extrapolându-l la întreaga ta viață și scoțând din subconștientul tău acele convingeri profunde create în mintea ta cu mult timp în urmă și care de fapt au atras în viața ta acel eveniment. 

Astfel de gânduri pot fi: ”nimeni nu mă iubește”, ”bărbații sunt reci și vor doar să profite de tine”, ”toate femeile înșeală”, ”îmi vine să-mi dau pumni”, ”nu mai vreau să fiu singur”, ”nu merit să fiu iubit”.

Astfel de gânduri reprezintă de fapt convingeri adânc impregnate în mintea ta și cei mai mulți oameni încearcă să se opună lor crezând că astfel le vor putea opri. Însă această metodă de cele mai multe ori este distructivă pentru organism întrucât nu vei face altceva decât să te pui contra curentului și să reprimi senzații care vor să iasă afară din tine. 

Ce poți totuși să faci pentru a scăpa de gândurile negative?


1. Schimbarea fiziologiei ajută foarte mult la schimbarea gândurilor. Atunci când ai gânduri negative vei observa că stai într-o anumită postură, ai o anumită expresie facială, încordare musculară și un anumit tip de respirație, în general vorbim despre o respirație superficială realizată mai mult din partea de sus a toracelui. Observă care este fiziologia ta atunci când ești în cea mai bună dispoziție și adoptă exact acea fiziologie atunci când apar gândurile negative.
Vei vedea că ele se opresc aproape imediat.

2. Mediul înconjurător îți influențează convingerile. Una din metodele cele mai practice de a-ți schimba gândurile este aceea de a schimba mediul în care trăiești, inclusiv oamenii cu care îți petreci timpul. Dacă tu trăiești în sărăcie emoțională și disperare de acolo îți vin exemplele despre ce este posibil. Schimbă mediul și îți vei schimba gândurile.

3. Crearea de experiențe emoționale intense pozitive te ajută să scapi de gândurile negative. Cu alte cuvinte convingerile tale sunt influențate de experiențele pe care tu le trăiești. A te pune în situații în care poți avea experiențe pozitive și diferite față de ceea ce ai trăit până în prezent îți va contura o nouă perspectivă asupra a ceea ce gândești.

4. Calea let it go, adică lasă pur și simplu să se ducă aceste gânduri. La început poate fi dificil să aplici această metodă însă ea este mai simplă decât crezi. Tot ce trebuie tu să faci este să te pui într-o postură de observator și doar să observi gândul care apare. Doar îl observi și nu faci nimic. Nu i te opui, nu încerci să îl schimbi, ci pur și simplu îl observi și îl lași să se disipeze. Anumite gânduri vin și trec. Însă pentru acele gânduri care persistă de-a lungul anilor și de care nu poți să scapi poți aplica metoda următoare.

5. O altă metodă foarte eficientă este să lucrezi cu mintea ta subconștientă pentru că aceste convingeri, gânduri de tipul ”nimeni nu mă iubește” sau ”nu mai vreau să fiu singur”, ”toate femeile înșeală” sunt stocate în subconștientul tău.
Chiar dacă rațional nu ți se par pertinente aceste convingeri, dacă îți vei observa viața vei vedea că de multe ori acționezi pe baza lor. 

Mintea ta subconștientă are anumite beneficii din atașamentul față de aceste gânduri și față de emoțiile care le însoțesc. Tot ceea ce păstrezi în mintea ta este pentru că inconștient crezi că îți servește la ceva și ai anumite avantaje din a crede acele lucruri.

Procesul presupune să mergi direct la rădăcina problemei și să eliberezi emoția stocată în corp asociată acelei convingeri. O convingere de tipul ”știam eu că nimeni nu mă iubește” este posibil să fi fost creată în perioada copilăriei timpurii atunci când ai făcut o boacănă, iar mama ți-a spus că nu ești cuminte și că nu meriți nimic din tot ce ai și că nu te mai iubește. Te-ai simțit atunci poate respins, iar această rană de respingere îți creează acum dorința de a fi permanent cu cineva. Iar când cineva nu își dorește o relație cu tine, iei lucrurile personal și te simți respins revenind acel gând de tipul ”nimeni nu mă iubește”. Mergând în acel moment din copilărie, eliberând emoția creată atunci și stocată până în prezent în corpul tău și rescriind emoțional acel eveniment, vei putea apoi să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă și să lași acest gând să se ducă de la sine.

Tot ceea ce există în lumea materială este produsul minții umane.
Tot ceea ce vezi în exterior este o reflecție a lumii tale interioare și a lucrurilor pe care le creezi în mintea ta.

Omul poate transcende suferința prin puterea minții sale. Important este să ai intenția de a schimba lucrurile, să ai voință și o metodă în care să crezi și pe care să o aplici cu perseverență, iar apoi orice lucru din viața ta poate fi schimbat.
 
Despre astfel de metode de lucru cu mintea subconștientă și despre puterea ascunsă a minții tale voi vorbi timp de 3 ore la conferința Puterea Ascunsă a Minții din 28 august 2018, ora 18:30, la care te poți înscrie aici.  
A învăța să creezi cu mintea ceea ce îți dorești este poate cea mai importantă lecție pe care o ai de învățat în viață pentru că mintea poate fi ori un slujitor excelent ori un stăpân de temut. Tu alegi. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod