De ce ne rămân unele cântece în cap?

Ai pățit vreodată să nu poți intra în birou fără o anumită melodie în cap? Unele cântece continuă să cânte în cap mult timp după ce le-ai ascultat
Experții le numesc imagini muzicale involuntare. Și mai mult de 90% dintre adulți raportează auzirea acestora săptămânal sau zilnic, conform unui studiu recent publicat în revista Psychology of Music. Deși există variații de la persoană la persoană atunci când vine vorba de aceste cântece, acestea rămân în cap pentru aproximativ 30 de minute și au tendința de a fi melodii cu versuri, nu doar instrumentale. Iată de ce ne rămân unele cântece în cap!

Care este motivul pentru care ne rămân unele cântece în cap?


Din fericire, cei mai mulți oameni spun că melodiile care le rămân în cap sunt plăcute. Însă unii le găsesc enervante sau chiar li se pare că îi înnebunesc de cap.
Iar unele persoane recunosc că ajung să le influențeze viața, după cum a declarat Elizabeth Hellmuth Margulis, profesor și director la Laboratorul de Cogniție a Muzicii de la Universitatea din Arkansas. 

Cântecele care îți rămân în cap au anumite caracteristici previzibile. De exemplu, memorabile sunt doar anumite fragmente mici dintr-o melodie, nu întreaga piesă. Melodiile pe care le-ai auzit recent sunt, de asemenea, predispuse repetiției în cap.

Însă când vine vorba de cântecele memorabile și alte tipuri de amintiri semantice involuntare (sloganuri, vorbe, clipuri video), stimulii ciudați și imprevizibili pot da startul unei melodii care să cânte în capul tău.

Deși proveniența lor este adesea misterioasă, cântecele memorabile au câteva trăsături comune.
Tind să aibă un ritm mai optimist și să utilizeze contururi melodice mai previzibile. Pe lângă acestea, cântecele în cauză tind să conțină o schimbare neașteptată la nivelul pitchului sau tempoului pe care creierul tău o consideră memorabilă. În timp ce experții încep să înțeleagă caracteristicile comune ale acestor cântece, este mai puțin clar motivul pentru care aceste melodii rămân în cap în primul rând. În toată istoria omenirii, muzica înregistrată reprezintă un fenomen nou. Unii specialiști au speculat că melodiile care rămân în cap sunt, de asemenea, noi și apare și consecința neintenționată a capacității de a auzi aceeași melodie în moduri repetate.
Aceste melodii pot juca și un rol în memorie. Într-un studiu realizat de Institutul Finlandez pentru Tehnologia Informației, s-a dezvăluit că fragmentele melodice care apar în capul nostru pot fi dispozitive mnemonice. Există și cercetări care sugerează că muzica poate ajuta la îmbunătățirea memoriei în rândul persoanelor cu scleroză multiplă, iar un număr mare de dovezi sugerează că mintea umană folosește asocierea pentru a stoca și recupera amintirile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod