Cum poți avea grijă de sănătatea digestivă în fiecare zi

Alimentele pe care le consumi și stilul de viață pe care îl adopți influențează în mod direct sănătatea digestivă.

Cu alte cuvinte, stilul de viață și alegerile tale alimentare pot afecta modul în care organismul digeră ceea ce mănânci. Din păcate, ritmul alert în care trăim îngreunează acest proces, de aceea e atât de necesar să deprindem obiceiuri care ajută digestia.

Sistemul digestiv este foarte important pentru că este responsabil atât de procesarea alimentelor, cât și a emoțiilor și experiențelor noastre de zi cu zi. S-a dovedit de-a lungul timpului că între intestine și creier există o legătură puternică, iar tot ce mâncăm poate ajuta sau dăuna corpul atât la nivel mental, cât și fizic. Așadar, menținerea sănătății digestive este crucială pentru bunăstarea generală a organismului. 

Consumul alimentelor care conțin probiotice, hidratarea și exercițiile fizice sunt doar câteva dintre obiceiurile care contribuie la o sănătate digestivă mai bună.


Sistemul digestiv descompune alimentele pe care le consumi în substanțele nutritive de care are nevoie organismul tău. Dacă îți neglijezi sănătatea digestivă, organismul tău ar putea întâmpina probleme în absorbția acestor nutrienți.

Iată cum poți avea grijă de sănătatea ta digestivă zi de zi:


Include probioticele în dieta ta


Probioticele sunt acel tip de bacterii sănătoase prezente în mod natural în tractul digestiv, care luptă cu bacteriile "rele" din intestine. Aceste microorganisme îmbunătățesc absorbția nutrienților, ajută la descompunerea lactozei și întăresc sistemul imunitar. Deși sunt prezente în mod natural în corpul nostru, consumul alimentelor care conțin probiotice este de mare ajutor. Cele mai bune surse de probiotice sunt iaurtul, kefirul, laptele bătut, varza murată, oțetul de mere sau ceaiul kombucha. Iaurtul se află în fruntea acestei liste și se recomandă consumul său zilnic pentru că nu conține multe calorii, se găsește în numeroase variante în funcție de preferințele fiecăruia și, cel mai important, este o sursă excelentă de probiotice. Fie că este cu fructe, cu semințe sau chiar ambele, iaurtul obișnuit sau cel de băut poate fi soluția ideală pentru o gustare hrănitoare, rapidă și gustoasă. Pe lângă faptul că îți va da o stare de bine, aduce numeroase beneficii asupra sănătății organismului.

Consumă alimente bogate în fibre


O dietă bogată în fibre îți poate îmbunătăți sănătatea digestivă. Fibrele ajută la menținerea unui tract digestiv sănătos și la prevenirea apariției constipației. De asemenea, o dietă bogată în fibre te poate ajuta să previi sau să tratezi diverse afecțiuni digestive, dar și să îți menții greutatea ideală. Este foarte important să consumi ambele tipuri de fibre, solubile și insolubile, deoarece acestea îți ajută sistemul digestiv în moduri diferite. Tărâțele, semințele și sâmburii, fasolea, ciocolata neagră, legumele sau fructele sunt surse excelente de fibre. Și de această dată, iaurtul care conține fructe sau un mix de semințe poate fi opțiunea ideală. Mai mult decât atât, vei avea un dublu câștig: probiotice și fibre.

Hidratează-te


Consumul de apă este foarte important pentru digestie. Fibra trage apa în colon pentru a crea scaune sănătoase, permițându-le să fie eliminate mai ușor.

Respectă un program de masă zilnic


Un program regulat al meselor ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. Încearcă să iei micul dejun, prânzul, cina și gustările la aceeași oră în fiecare zi.

Renunță la fumat, alcool și cofeină în exces


Toate aceste obiceiuri pot interfera cu funcționarea sistemului digestiv și pot provoca probleme precum ulcerații gastrice sau arsuri la stomac.

Fă sport regulat


Exercițiile fizice regulate ajută alimentele să circule prin tractul digestiv, prevenind constipația. De asemenea, sportul te poate ajuta să îți menții greutatea ideală.

Redu nivelul de stres


Prea mult stres sau anxietate poate îngreuna digestia. În zilele noastre, stresul este unul dintre principalii inamici ai sănătății noastre. Există numeroase activități care pot reduce nivelul de stres, trebuie doar să le găsești pe cele care îți fac bine și să le practici regulat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod