Coronavirusul aprinde războiul dintre generații în Italia. Părinții contra copiilor, Sudul contra Nordului: „Ați venit să ne infectați? Stați în tren!“

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
Măsurile drastice impuse de guvernul italian îi lasă indiferenți pe mulți adolescenți. Tinerii nu concep să stea închiși în case, chiar cu riscul de a-și infecta părinții și bunicii.
Până acum două zile, întoarcerea acasă era o sărbătoare. De duminică dimineață, călătoria în Italia s-a schimbat - trebuie să le explici verilor, unchiului, prietenilor din copilărie că n-ai nimic și că n-au de ce să-și facă griji, notează cotidianul Corriere della Sera.

Totul a început de la o informație transmisă prin WhatsApp, cu câteva ore înaintea intrării în vigoare a decretului prin care s-a impus carantina totală în Lombardia, unde trăiesc 16 milioane de oameni.

Decretul a fost semnat sâmbătă, la 2:00 noaptea, de premierul Giuseppe Conte, dar până atunci, imediat ce s-a aflat că regiunea va fi închisă, mii de persoane au năvălit în gări pentru a pleca spre alte zone. Mulți au reușit să plece din Lombardia și cele 14 provincii închise acum. Conform presei italiene, se pare că numai în regiunea Puglia din sudul țării au ajuns peste 4.000 de persoane venite din nord.

Sudul sărac contra Nordului bogat și bolnav


"Evadarea" din nord i-a pus pe jar pe cei care trăiesc în regiunile ferite până acum de epidemia de coronavirus, iar fugarii se izbesc acum de un zid de respingere la care nu se așteptau.

"Ai fugit din Milano, deci; și vii aici să ne infectezi pe toți; nu ți-e rușine?", scrie Corriere della Sera.

De duminică dimineață, toți cei care au venit din nordul Italiei sunt priviți cu reținere și chiar acuzați de inconștiență de către cei care îi cunosc. Iar dacă cei din cercul de cunoscuți măcar sunt avizați și se mai pot feri, cât de cât, cei care nu știu că se află în preajma unei persoane care a fugit din Milano nu au nicio șansă să se protejeze, notează ziarul citat. De aceea au început să curgă denunțurile la secțiile de poliție - mulți cer expulzarea, izolarea, controlarea și chiar arestarea celor care au fugit din zona de carantină.

Pe rețelele de socializare, insurecția Sudului sărac și ferit de coronavirus contra Nordului bogat cuprins de epidemie se limitează la relatarea unor conflicte la scară redusă, în familie și în cercul de prieteni.

"Vărul meu e unul dintre cei care au fugit din Milano și s-au întors la Palermo. Tata mi-a spus că l-a văzut umblând liniștit prin centru. Asta înseamnă să fii idiot. Tata nu a coborît din mașină, l-a salutat de la distanță", a scris pe Twitter cineva care are profilul Leonardo (@leo_Thewall).



"Vărul tatălui meu carea fugit din Milano este retardat. Iar tata, care vrea să-l primească acasă e triplu retardat"
, a scris mondo Em (@SUHOLY).

Însă pe conturile de rețele sociale ale prefecților au început să apară apeluri pentru luarea de măsuri împotriva celor care au fugit din zonele aflate în carantină. "Cereți-le documentele acestor nebuni", a scris doamna Teresa Nardone. Marco Scarabbaggio sugerează: "Lăsați-i să vină în Puglia, dar țineți-i în tren în carantină."

Războiul surd al familiilor: Părinții contra copiilor


Coronavirusul erodează puternic și relațiile de familie, iar frica de infectare a aprins războiul dintre generații, în care se conturează două tabere diametral opuse: părinți și bunici contra adolescenți. Înțelepciunea și teama contra curajului și inconștienței - această confruntare se poartă acum în mii de familii italiene.

Întrucât nu sunt afectați direct, mulți tineri nu iau în serios apelurile repetate ale autorităților și familiei de a rămâne izolați în casă și de a evita contactul cu mulțimile.

Poți să le ceri multe adolescenților, dar cel mai dificil lucru este să-i rogi să pună frână și să stea în casă, notează Corriere della Sera.

Mulți tineri nu renunță la socializare, deși există riscul de a deveni purtători ai coronavirusului, infectându-i, astfel, pe cei dragi. "Nu s-a schimbat nimic de ieri, voi continua să mă întâlnesc cu grupul meu de prieteni, dar respectând urgența sanitară. Ar fi contraproductiv să-ți schimbi stilul de viață. Presiunea e pe părinții noștri, care cedează la panică și care ar vrea să ne închidă în casă", a declarat Reda Aassoul (20 de ani), student la Politehnica din Milano.



"Cred că să ies și să mă văd cu prietenele mele mă poate ajuta să depășesc această perioadă suprarealistă, este singurul mod în care pot să respir puțin"
, a spus Giorgia Boemi, în vârstă de 18 ani. Aceeași părere o are și Riccardo Serra (17 anni): "Nu cred că trebuie să ne temem și să ne baricadăm în casă. Cu siguranță o să evit barurile pline."

Bianca Romito (15 ani) gândește la fel: "Cu tot respectul pentru urgența sanitară, obiceiurile noastre de socializare nu se vor schimba prea mult."

Exemplul celor care se gândesc și la alții


Sunt, însă, și tineri care în loc să fie rebeli reușesc să se gândească mai mult la cei apropiați.

Rocco Vita, în vârstă de 20 de ani, își ajută familia. "M-am oferit să fac cumpărăturile pentru bunicul meu, bolnav de cancer. Nu vreau să iasă din casă, e prea periculos", a explicat el. "Eu ies în continuare, evitând săruturile și îmbrățișările", a spus, spălându-și mâinile pentru a treia oară în trei ore.

Sofia Stella, în vârstă de 19 ani, se teme că sacrificiile celor ca ea vor fi anulate de nepăsarea altora. "Îmi dau seama că situația este foarte complicat de controlat de către autorități. Pentru noi e mult mai simplu, ar fi de ajuns să respectăm regulile simple, acum totul stă în mâinile noastre", a spus ea. Și pentru a da un exemplu bun, Sofia a renunțat în weekend la obiceiul de a ieși în oraș, cum făcea mereu.

 

Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod