Un medic roman a dus cazul Colectiv la Hollywood

Cu doar cateva saptamani inainte de a se implini trei ani de la cumplitul incendiu din club Colectiv, la prestigiosul congres mondial al ISHRS (The International Society of Hair Restoration Surgery) de la Hollywood, medicul roman Felix Popescu a fost invitat sa vorbeasca despre cazul Colectiv. Este singurul medic care a reusit sa faca transplant de par pe grefe de piele, pe scalp cu arsuri grave, iar rata lui de succes i-a uimit pe medicii din toata lumea. Cazul Colectiv a nascut un tratat medical care ii va ajuta pe medicii de peste tot sa intervina in situatii atat de grave cum au fost cele intalnite de Felix Popescu.
In semn de recunostinta, pe perioada congresului, americanii i-au pus o stea pe caldaramul din fata salii de congres, asemenea celebrelor stele de pe Hollywood Walk of Fame.

"Am avut foarte mari emotii pentru ca experienta asta a mea, de om, de medic, traita alaturi de ei, de copiii astia care mi-au trecut prin mana, este o experienta care m-a marcat pe viata. Eu ii port mereu cu mine in suflet, si de data asta, mi s-a parut ca vorbesc nu doar pentru mine, ci si pentru ei. Nu mi-a fost usor, am facut un film cu povestile lor pe scurt, ca medicii prezenti acolo sa inteleaga situatia, apoi am expus cazurile in diferite stadii.
Am prezentat 7 cazuri, am fi prezentat mai mult dar nu ne-a permis timpul...Transplantul de par deobicei, nu e o chestie care e la limita intre viata si moarte, ajuta psihicul, daca o persona este in depresie, daca e nemultumita de aspectul fizic pe care il are pentru ca a inceput sa piarda par, vine si rezolva problema asta. Ei bine in cazurile astea le-a modificat modul de a interactiona in societate. Povestile lor, care ating si cele mai impietrite inimi, au miscat intreg auditoriul, nu a fost un medic in sala care sa nu se incline si sa nu ne felicite pentru ca am ajutat. Cazurile de la Colectiv sunt deosebite, majoritatea au avut cate 2, 3 interventii, sunt pacienti care se afla la a 4 a interventie, nu o sa ma opresc niciodata din a ii ajuta cu interventii, indiferent cat timp trece.
Sunt povesti care pe mine m-au indemnat cumva sa cercetez si sa ma autodepasesc pentru ca mi-am dorit teribil de mult sa le fie mai bine. Nu au fost cazuri obisnuite, nu a avut nimeni experienta in zona asta de transplant de par pe astfel de pacienti, suntem primii care am facut transplant de par pe grefe de piele, am fost primii care am creat acest segment de reconstructie capilara, am creat chirurgia reconstructiva a parului si in curand o sa pun bazele unui spital care sa faca asta, aici
in Romania. De aceea am considerat ca ce am invatat noi tratand oamenii astia cu atat dorinta de reusita, trebuie pus intr-un tratat medical si impartasit altora, ca sa nu se mai confrunte cu nestiinta de a aborda o situatie, sa porneasca optimisti la drum si sa urmeze pasii pe care noi i-am facut cumva in intuneric.
Este foarte adevarat, transplantul de par nu salveaza vieti, nu aduce zile vietilor noastre, dar cu siguranta, cel putin, in cazul lor, aduce foarte multa viata zilelor care au ramas
."

Parte din filmul de prezentare de la congres.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod