Te-ai gândit că poziția pe care o ai cu smartphone-ul în mână îți distruge spatele?

Dureri în zona cefei, vertij, somn de proastă calitate... Hernie de disc diagnosticată la persoanele tinere, probleme serioase de aliniere a discurilor vertebrale, acest atât de des folosit sindrom „text neck”.

Toate aceste situații despre care am vorbit mai sus sunt rezultatele folosirii în exces a smartphone-ului.


Închide ochii și aduce-ți aminte de poziția pe care o ai tu atunci când ești total implicat în universul virtual pe care ți-l deschide în fața ochilor smartphone-ul. Capul aplecat, spatele strâmb... exact! Ești pacient sigur al Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie, care ne explică în continuare care este cu adevărat problema atunci când vine vorba despre „text neck”.

„Nu știi sigur dacă folosirea în exces a telefonului mobil și-a pus amprenta pe poziția coloanei vertebrale? Mergi la o radiografie.

Dacă aceasta arată o coloană vertebrală curbată spre față, e clar... Avem o problemă serioasă de postură pe care trebuie să o corectăm.”, explică dr. Cornel Brotac. „Mai mult decât atât, vreau să atrag atenția părinților care-și „uită” ore în șir copiii cu telefonul mobil în mână. Nu uitați, dragilor, coloana lor este în formare, iar efectele negative pot apăra în timp și pot fi imposibil de recuperat!”, explică în continuare specialistul.

„Impactul negativ asupra coloanei vertebrale crește proporțional cu gradul de înclinare, notează cercetătorii.
Dacă în poziție neutră, cu privirea către înainte, capul cântărește circa 4,5-5,5 kilograme, la o înclinare de 15 grade acesta poate exercita o presiune asupra coloanei vertebrale ca și cum ar cântări 12 kilograme, iar la un unghi de 60 de grade, greutatea resimțită este de 27 de kilograme”, spune un studiu realizat în cadrul Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles.

Ce trebuie să faci ca să-ți îmbunătățești poziția și să întârzii apariția efectelor negative „născute” din cauza acestei poziții deficitare numite „text neck”?

„Recomandate sunt pauzele cat mai dese, efectuarea exercițiilor de întindere și a celor care se concentrează pe postura corectă.
De asemenea, trebuie să fim conștienți de poziția pe care o avem atunci când stăm cu ochii pe telefon, sau la calculator/laptop, astfel încât să avem în vedere ca linia coloanei vertebrale și cea a gâtului să fie perfect dreaptă. Urechile trebuie să fie deasupra umerilor, iar umerii trebuie să fie perpendiculari pe șolduri.”, conchide Dr. Cornel Brotac.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod