STOP pentru astm!

7 mai 2019 este Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Astmului. Specialistii din intreaga lume atrag atentia asupra acestei boli care poate fi tinuta sub control. Societatea Romana de Pneumologie organizeaza testari gratuite (spirometrii) in Bucuresti pentru pacienti si persoane la risc.
”STOP pentru astm este sloganul sub care se desfasoara in acest an Ziua Mondiala de lupta impotriva astmului. Pacientii trebuie sa faca testari periodice (spirometrii), sa evalueze detaliat simptomele impreuna cu medicul si, cel mai important, sa ia tratamentul cu acuratete. Astfel astmul poate fi controlat” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Spirometriile sunt testarile cele mai simple, neinvazive, nedureroase si deloc consumatoare de timp pe care le poate face cineva cu probleme respiratorii.

”De peste 11 ani facem in luna mai, cu ocazia zilei mondiale a astmului, testari gratuite pentru pacientii diagnosticati si pentru persoanele la risc. Si anul acesta oferim spirometrii gratuite pe 11-12 mai, in curtea Spitalului Coltea, cu intrare dinspre Bdul Ion C.
Bratianu. Speram sa vina cat mai multi oameni.” adauga prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Despre astm

Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii, nu poate fi vindecata, dar poate fi tinuta sub control. Scopul tratamentului este reducerea si prevenirea atacurilor de astm, denumite si episode sau crize si care se manifesta prin tuse, dispnee, respiratie suieratoare, senzatie de sufocare, anxietate. Acestea pot fi prevenite prin controlul unor factori de risc:

  • fumatul: aproximativ jumatate dintre cazurile noi de astm apar la fumatori;
  • mediul de la serviciu: astmul ocupational apare ca o reactie la alergeni de la locul de munca;
  • mediul de acasa: praful, acarienii, gandacii (este demonstrat ca oamenii care traiesc in case infestate cu gandaci au de patru ori mai multe sanse sa faca astm decat ceilalti)

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca schimbarile climatice si poluarea au impact direct asupra sanatatii oamenilor si mai ales a sanatatii plamanului.
Cresterea continua a temperaturilor va conduce la cresterea poverii astmului.

Multi pacienti romani nu isi iau tratamentul.

  • Cea mai importanta cauza este uitarea: 49% dintre pacienti uita sa isi administreze medicatia zilnic.
  • Aproape jumatate dintre pacienti (47%) renunta la medicatie cand se simt mai bine, cu toate ca astmul este o boala cronica.
  • Alte motive pentru care pacientii renunta la tratament sunt teama de efecte adverse (33%), credinta ca medicamentele sunt inutile (26%), credinta ca medicatia afecteaza viata de zi cu zi (24%).
  • 40% dintre pacienti renunta la medicatia inhalatorie din motive financiare.


Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienti pentru a descrie criza astmatica sunt: lipsa de aer, sufocare si frica.

Despre astmul sever

Pacientii cu astm sever au o calitate a vietii scazuta, au simptome zilnice, fac exacerbari frecvente, se interneaza des, lipsesc de la scoala / serviciu, au activitate fizica limitata.

Pentru tratamentul astmului sever se recomanda stabilirea fenotipului in functie de care medicul decide un tratament personalizat.

Specialistii au elaborat pentru prima data la sfarsitul anului 2018 primul GHID dedicat ASTMULUI SEVER si dificil de tratat.

Cifre importante despre astm:

 

  • In Romania, sunt aproximativ 1.000.000 de oameni care sufera de astm bronsic.
  • 10% dintre ei au astm sever
  • In fiecare saptamana, 1 din 5 pacienti cu astm sever sufera o criza atat de intensa, incat nu poate solicita ajutor
  • Costul total anual al astmului in Europa este estimat la 19,3 miliarde Euro
  •  
  • In fiecare an, 30% dintre pacienti lipsesc de la serviciu / scoala din cauza unei spitalizari / tratament de urgenta pentru astm;
  • Absenteismul ajunge, in medie, la 7 zile/an/pacient;
  • Pe 1 pacient din 5, simptomele de astm il impiedica total sa munceasca sau sa studieze;


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod