Sportul – efecte negative asupra dintilor si cum ne protejam de ele

Cu totii stim, inca de la varste mici, ca practicarea sportului aduce numeroase beneficii pentru sanatatea fizica a organismului si imbunatateste tonusul psihic prin eliberarea de endorfine. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca mai putin cunoscute sunt, insa, efectele negative pe care sportul sau obiceiurile legate de activitatea fizica le au asupra sanatatii dentare.

Efectele benefice ale sportului sunt de necontestat: numeroase studii arata ca persoanele care au un indice de masa corporala optim si care practica miscarea in mod regulat prezinta un risc cu 50 % mai scazut de aparitie a bolii parodontale. Chiar si cei mai putin perseverenti, care isi fac timp pentru sport doar de 3 ori pe saptamana, prezinta un risc cu 30% mai scazut de parodontoza decat sedentarii. Din pacate, riscurile nu lipsesc nici ele, cel mai cunoscut fiind de accidentare: fracturare a dintilor, ranire a buzei si gingiei.

Iata alte cateva riscuri intalnite frecvent la persoanele care practica miscare in mod regulat:

Demineralizarea smaltului din cauza bauturilor energizante

Practicarea sportului produce transpiratie excesiva si, consecutiv, necesitatea de hidratare intensa si reechilibrare hidroelectrolitica, deoarece organismul incearca sa faca fata efortului. Acesta este motivul pentru care majoritatea celor care frecventeaza salile de fitness sau se antreneaza constant pentru sporturi de performanta consuma cantitati mari de bauturi energizante sau bauturi pentru sportivi.
"Studiile arata ca dupa numai 5 zile de utilizare a acestor bauturi smaltul este demineralizat. Aceste lichide contin foarte multi acizi, care scot calciul din smalt, facandu-l mai poros, mai putin rezistent si favorizeaza astfel aparitia de carii dentare. In plus, consumul lor treptat, inghititura cu inghititura pe parcursul orelor de antrenament, expune dintii un timp si mai indelungat unei bai de acizi", atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.
 

Ce este insa de facut pentru a ne pastra corpul sanatos, intr-o forma fizica de invidiat, dar a avea si dinti foarte sanatosi?

"Hidratarea este cel mai important pas pentru a ne pastra dintii sanatosi. Este recomandata alternarea bauturilor cu electroliti, care contin si multe substante de care nu organismul nu are nevoie, cu apa plata, care contine si ea minerale in mod natural si care va mai dilua acizii. O alternativa foarte buna este laptele de cocos, care nu contine aditivi si care are efect antiinflamator si de echilibrare. Nu in ultimul rand, o alimentatie care sa asigure in mod natural necesarul de vitamine, minerale, dar si substante energizante de care are nevoie organismul, va reduce necesarul de bauturi sportive", recomanda specialistul ortodont.

Respiratia pe gura

Un alt efect negativ al practicarii sportului este acela ca, predominand respiratia pe gura, aceasta se usuca, iar saliva, care are rol protector, nu mai apara dintii de atacul acizilor si al bacteriilor.
"Saliva joaca un rol vital in protejarea danturii deoarece dilueaza si curata resturile de pe suprafata dintilor, neutralizand acizii din cavitatea orala. In timpul efectuarii de exercitii fizice, atunci cand cantitatea de saliva este redusa, este favorizata aparitia cariei. Pentru a minimaliza riscurile este recomandata alternarea respiratiei pe gura cu cea nazala", recomanda doamna doctor Mihaela Dan.

Preventie

Din fericire, afectiunile dentare pot fi prevenite prin adoptarea unor reguli simple, dar care pot avea un impact dramatic asupra sanatatii orale. O igiena orala corespunzatoare, utilizarea pastelor de dinti speciale cu calciu, cu efect remineralizant, care sa protejeze smaltul dentar, o dieta echilibrata si, nu in ultimul rand, vizitele regulate la medicul stomatolog, pot reduce considerabil riscul de a dezvolta probleme dentare ca urmare a practicarii activitatii fizice.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod