Spitalele din Vâlcea au nevoie de un număr dublu de donatori de sânge

Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea va fi dotat cu echipamente performante, din fondurile strânse la Maratonul Olteniei.
Sportivii care participă la Maratonul Olteniei, ediția 2017, între 26 și 27 august, au ocazia să transforme cursele la care participă în șanse la viață, prin susținerea Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea. La finalul maratonului, contravaloarea taxelor și cea a donațiilor individuale, alături de cea a companiei CEZ Romania, organizatorul Maratonului, vor fi direcționate integral către dotarea cu echipamente medicale performante a CTS Valcea. În prezent, CTS Vâlcea se confruntă cu un deficit de sânge, însă numărul donatorilor ar putea crește în urma dotării cu aparatură performantă și resurse care să atragă mai ușor donatorii de sânge.

„An de an, Maratonul Olteniei a susținut, prin fondurile colectate și dublate de CEZ Romania, nevoi locale stringente legate de sănătate și educație.
De-a lungul celor 5 ediții de Maraton, am achiziționat echipamente medicale necesare nou născuților și copiilor, am asigurat echipament sportiv pentru școlari și am susținut financiar elevi provenind din familii defavorizate. Comunitatea din Vâlcea rămâne o prioritate pentru noi. De aceea, în ediția 2017 a Maratonului facem încă un pas înainte în parteneriatul nostru local și încurajăm donarea de sange și suțtinerea Centrului Local de Transfuzii Sanguine Valcea. Soundtrack-ul oficial este una dintre formele prin care sperăm ca ritmul inimilor noastre să intre în rezonanță cu inimile participanților și susținătorilor Maratonului Olteniei și să îi convingă să fim împreună un sprijin real pentru CTS Vâlcea”, a declarat Martin Zmelik, Country Manager Grupul CEZ în România.

Deficit de sânge în județul Vâlcea
Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea a înregistrat, anul trecut, 4697de donatori de sânge, dintr-un număr potențial de 5.997 donatori.
Cererea de sânge din județ, pe anul 2016, a fost satisfăcută în procent de doar 70%. Din unitățile de sânge donate s-au obținut aproximativ 9.000 de unități de componente sanguine, care s-au distribuit la spitale, sub cererea totală a județului, care s-a situat la aproximativ 13.200 de unități de componente sanguine.
La ora actuală, la Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea se prezintă între 15 și 20 de donatori pe zi. În ultima perioadă, Centrul de Transfuzii Sanguine s-a confruntat cu o scădere a numărului de donatori, la jumătate față de perioada similară a anului trecut.

„Există un deficit cronic de sânge, mai ales pe grupele B pozitiv și negativ și 0 pozitiv și negativ, astfel că și onorarea necesarului spitalelor a scăzut la aproximativ 50%, dar încercăm să informăm populația prin diferite căi de promovare a donării de sânge și să facem permanent apeluri la donatori.
Am organizat mai multe colecte mobile, încercând să venim în întâmpinarea donatorilor cărora le este greu să se prezinte la centru, din cauza distanței, dar aici ne confruntăm cu lipsa unui mijloc de transport propriu”, explică Dr. Narcisa Ionascu-Ispas, director CTS Vâlcea.
Medicul susține că dotarea cu un autoturism propriu, cu ajutorul căruia să desfășoare campanii de colectare de sânge mobile, precum și dotarea cu aparatură modernă, care să asigure normale de calutate și securitate a activității de transfuzie sanguine, ar putea atrage creșterea numărului de donatori din județ.
 
Persoanele care doresc sa sprijine cauza sociala a evenimentului pot face o donatie accesand website-ul www.maratonulolteniei.ro. Anul trecut, suma colectată din taxele de participare, la care s-a adăugat cea donată de CEZ România, în valoare totală de 15.000 de euro,a fost utilizată pentru achizționarea unui sistem chirurgical cu radiofrecvență pentru dotarea Secției de Pediatrie a Spitalului Județean Vâlcea.


Alergatorii si biciclistii doritori se pot inscrie la cursele de Trail Running si MTB Cross-country ale Maratonului Oltenei, desfasurate pe 26-27 august, la Ramnicu Valcea, pe www.maratonulolteniei.ro.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod