Specialiștii de la Sovata ne ajută să înțelegem infertilitatea

„De ce noi? Ce ar trebui să facem?" Pentru cuplu, un diagnostic de infertilitate este un șoc.
După reacția inițială, totuși, cei mai mulți oameni găsesc puterea de a reacționa pozitiv și de a găsi o soluție. După un diagnostic de infertilitate, de multe ori bărbatul se simte nepotrivit, deoarece asociază infertilitatea cu sfera sexuală, deși nu există o corelație între cele două aspecte. El se gândește că nu e capabil să ducă misiunea de a avea un copil până la capăt. Pe de altă parte, femeia percepe cu negativitate și anxietate tratamentul fertilizării asistate. 

Rata infertilității în România este în creștere

Un cuplu din 6, cu vârsta partenerului feminin între 18 și 43 ani este afectat de probleme de fertilitate.
„Din fericire, în majoritatea cazurilor, aceste probleme sunt rezolvabile, prin metode alopate, alternative sau combinate. De aceea, un termen mai potrivit care să reflecte această situație este cel de hipofertilitate, feminină, masculină sau mixtă. Din păcate, rata hipofertilității este în continuă creștere nu numai în România, ci în întreaga lume.”, ne spune Vasilescu George Stefan, dr. Ginecolog la Danubius Health Spa Resort.
 
Cauzele infertilității

Vârsta este cel mai important factor de risc. Pentru o femeie cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani, probabilitatea generală de a rămâne gravidă este de aproape 90%, între 35 și 39 se reduce la aproximativ jumătate: 52%. De-a lungul anilor, numărul de ovocite este redus și calitatea lor se înrăutățește.

Principalele cauze ale întârzierii apariției unei sarcini sunt reprezentate de schimbarea percepției asupra planificării familiale. „Se pare că planurile referitoare la conceperea unui copil au retrogradat pe scara priorităților în viață, în detrimentul carierei. Astfel, cu trecerea anilor potențialul fertil scade, sarcina apare mai târziu, iar riscul de avort crește. În unele cazuri, sarcina nu mai apare, acest fapt necesitând intervenția medicilor specializați în acest domeniu. Alte cauze sunt cele legate de inflamații și infecții cronice ale sferei pelvine, netratate corect sau tratate incomplet, cu consecințe asupra calității endometrului sau a permeabilității tubare.
În fine, factorii hormonali, cei alimentari și cei legați de stilul de viață pot fi incriminați în întârzierea apariției unei sarcini.”, adaugă specialistul  de la Danubius Health Spa Resort.
     
Tipuri de infertilitate

Infertilitatea poate fi feminină, masculină sau mixtă. „Ea poate fi primară (când nu a mai existat vreo sarcină în trecut) sau secundară (când au mai existat sarcini în trecut). În fine, infertilitatea poate fi de cauză (sau cauze) cunoscută/cunoscute sau de origine neprecizată.”, completează dr. Vasilescu, de la Danubius Health Spa Resort.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod