SANté! - prima revistă de dat curaj, dedicată femeilor diagnosticate cu cancer la sân

Diagnostic: Cancer. Cuvinte care te zdruncină emoţional. Imediat după această veste te simţi absolut pierdut. Nu ştii care este drumul corect pe care trebuie să mergi şi nici de unde să-ţi iei cele mai bune informaţii. De cele mai multe ori, medicii sunt depăşiţi de numărul de pacienţi şi nu au timp să le explice în detaliu etapele care urmează, ce schimbări vor interveni în viaţa lor şi apoi, sunt lcururi pe care doar un om care trece prin asta le poate şti.

Dacă aş fi fotograf, aş face un studiu vizual al ochilor de femeie care aşteaptă pe holurile clinicilor, terifiate de ceea ce este dincolo de uşa unde pot primi un diagnostic de cancer. Ochi de căprioară, catifelaţi, umezi, încremeniţi. Frica este atât de mare încât o poţi palpa cu fiecare bătaie a inimii. Da, cancer de sân sună înspăimântător, indiferent dacă ai 40, 50, 20 sau 80 de ani. Pentru mine, după şocul iniţial, acest diagnostic a deschis un drum. Nu este unul uşor, dar cu siguranţă este unul pe care altfel nu l-aş fi descoperit şi pentru care sunt recunoscătoare”, mărturiseşte Theo Pîslaru, cea care în urma diagnosticului, a decis să alăture experienţa proprie, sfaturile specialiştilor, poveştile altor femei, şi împreună cu Anca Teodorescu, să publice revista SANté!

De la chimioterapie, la sexualitate

Cele două învingătoare ale cancerului şi-au dorit să arate că există viaţă şi după ce primeşti diagnosticul de cancer la sân şi că este foarte important să ştii că nu eşti singură în această luptă.
De aceea, în paginile revistei veţi găsi de la articole despre tratamente şi despre combaterea efectelor secundare, până la sfaturi despre estetică, nutriţie, recuperare postoperatorie, şi subiecte sensibile precum sexualitate, spiritualitate sau sprijinul celor apropiaţi.

Mulţi dintre noi nici nu îndrăznesc să îi zică pe nume. Pentru că a spune că ai cancer sau că cineva drag suferă de cancer sună direct ca o condamnare. SANté! se adresează în special persoanelor care suferă de cancer de sân şi apropiaţilor lor. Dar poate fi utilă şi celor care sunt trataţi pentru alte tipuri de neoplasm şi oricui doreşte să înţeleagă mai bine prin ce trec aceşti luptători. Ne dorim să fim un prieten informat şi onest pe care să vă sprijiniţi în momentele de frică, de nehotărâre sau de deznădejde. Şi vrem să ne bucurăm împreună de fiecare victorie şi să transmitem mai departe şi altora lumina şi forţa de care au nevoie”, SANté! Anca Teodorescu.

Navigatorul de Pacienţi Oncologici

Revista SANté! face parte din Programul de Navigatori de pacienţi al Asociaţiei Amazonia, program susţinut de AVON care facilitează accesul la informaţie, la o a doua sau a treia opinie medical şi chiar la un tratament corect.
În plus, Navigatorul preia şi gestionează impactului psihologic pe care diagnosticele grave le au asupra bolnavului, echilibrul emoţional fiind vital pentru ca pacientul să aibă un răspuns optim la tratament şi medicaţie.

Peste 3.000 de persoane au fost îndrumate până acum cu ajutorul programului, oferind gratuit atât asistenţă psihologică, cât şi drenaj limfatic sau sprijin de la diagnostic până la încheierea tratamentului. În statele cu sistem medical performant,  meseria de “Navigatorul de pacienti” este prezentă de peste 30 de ani, în România, această meserie a fost inclusă în nomenclatorul de meserii în 2016, datorită Victoria Asanache, preşedinte al Asociaţiei Amazonia.
 
Despre lupta în echipă

În România, anual, 9000 de femei descoperă o formă de cancer la sân, iar autoritățile estimează că jumătate dintre acestea pierd lupta cu boala din cauza depistării bolii în stadii avansate. Acesta este și motivul pentru care cancerul la sân reprezintă prima cauză de mortalitate în rândul româncelor.
Cu toate că e forma de cancer care afectează cel mai grav populația feminină, e în același timp și cea care poate fi vindecată în 94% din cazuri dacă este diagnosticată în primele două stadii, așadar depistarea precoce și informarea salvează vieți.

Este pentru prima oară când o asociaţie de pacienţi (Amazonia), un grup de învingătoare (cele şase feţe ale curajului) şi o companie îşi unesc forţele pentru a oferi sprijin acolo unde nimeni altcineva nu o face. De 15 ani, Avon România, prin Campania pentru Sănătatea Sânilor, sprijină femeile diagnosticate cu cancer la sân, dar derulează şi programe de prevenţie, donând până acum până acum peste 3 milioane de dolari. Investiţiile au vizat dotarea a 11 centre oncologice cu aparatura medicală performantă, 2 caravane rurale pentru depistarea cancerului la sân, programe de consiliere medicală şi psiholocică şi campanii de educare. Revista este gratuită şi poate fi accesată online aici. Varianta printată poate fi solicitată printr-un mesaj pe www.facebook.com/StopCancerLaSan/.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod