Pe 1 decembrie - Ziua Mondială HIV

GSK România este în continuare alături de pacienții HIV/SIDA și de familiile lor și susține campaniile de prevenție și informare de Ziua mondială de combatere a HIV/SIDA
Pe 1 decembrie, de Ziua Mondială HIV, GSK sprijină educarea cu privire la răspândirea și riscurile HIV, prin două programe menite să informeze publicul: Bursele Dorel Pintilie, program inițiat de GSK România împreună cu Federația UNOPA ca sprijin pentru dezvoltarea profesională a persoanelor seropozitive și Positive Action Europe, un program ce susţine educarea și sprijină pacienții cu HIV, dezvoltat de ViiV Healthcare și sprijinit de GSK la nivel global.

Începând cu acest an, Federația UNOPA împreună cu GSK România a iniţiat programul de sprijin în dezvoltarea profesională pentru persoane seropozitive, „Bursele Dorel Pintilie”, în amintirea unui om care, prin munca lui, a fost alături de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA și a căutat soluţii pentru a crește aderența la tratament şi a izbuti în lupta cu virusul.


Programul „Bursele Dorel Pintilie” urmărește să sprijine atât persoanele seropozitive care urmează o formă superioară de învățământ, precum și pe cele pentru care infecția cu HIV a fost o barieră în calea educației. În urma unei proceduri naţionale publice de selecţie, în cadrul căreia orice persoană seropozitivă s-a putut înscrie cu un proiect personal de formare şi dezvoltare, comitetul de evaluare a selectat 7 aplicaţii. Cele 7 persoane seropozitive au fost sprijinite cu fonduri (între 300 şi 500 Euro) pentru a putea reuşi în ceea ce şi-au propus din punct de vedere profesional.

Astăzi GSK anunţă lansarea celei de a 4a ediţii a programului Positive Action Europe inițiat de ViiV Healthcare.
Anul acesta ViiV Healthcare a crescut finanțarea programului și un total de 250.000£ va fi oferit organizațiilor de pacienți pentru anul 2017, în vederea finanțării proiectelor europene de educare, sprijin și suport a pacienților cu HIV. La ultima ediție programul a atras 75 de aplicații de la asociațiile de pacienți din Europa, iar anul acesta organizațiie de pacienți sunt invitate să aplice pentru finanțarea până la 31 ianuarie 2017.

În România, până la jumătatea anului 2016 au fost depistați 296 de pacienți noi HIV/SIDA din care 166 cazuri noi HIV și 130 cazuri noi SIDA.
De asemenea, au fost înregistrate 72 de decese cauzate de HIV/SIDA (sursa: Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecțiilor HIV/SIDA în RO- INBI, Prof. Dr. M.Bals). La nivel global, 78 milioane de persoane au fost infectate cu HIV și 35 de milioane de persoane au decedat din cauza unor complicaţiilor asociate cu SIDA până la finalul anului 2015. Astăzi se înregistrează progrese majore în lupta anti HIV, astfel încât, în decembrie 2015, 17 milioane de persoane au avut acces la terapia antiretrovirală, numărul acesta crescând de la 7,5 milioane în 2010 (sursa: UNAIDS.
Core Epidemiology Slides).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod