Obosit la volan?

Oboseala la volan este la fel de periculoasa ca si condusul sub influenta alcoolului sau a drogurilor. Cauzele sale sunt numeroase, nu trebuie doar sa nu fi dormit cu o noapte inainte pentru a te simti obosit la volan. Este de ajuns o autostrada sau un drum plictisitor care sa nu-ti mentina atentia sporita...
Majoritatea soferilor care simt oboseala in timpul condusului incearca sa se mentina treji prin deschiderea geamurilor sau a radioului. Crezi ca este de ajuns? O singura secunda de neatentie este suficienta pentru a avea loc o tragedie, cu atat mai mult cu cat oboseala te face sa fii mult mai neatent/a. Gandeste-te din timp daca nivelul de oboseala resimtit iti permite sa mai continui drumul sau nu!

Gaseste un loc unde poti atipi. Cea mai buna solutie impotriva oboselii la volan este o scurta repriza de somn de aproximativ 15 minute.
Se considera ca acest interval de 15 minute este ideal pentru a te odihni si totusi nu suficient pentru a cadea intr-un somn profund din care iti va fi mult mai greu sa te trezesti.
Eficiente ar mai putea fi doua cani de cafea tare sau de bautura energizanta baute chiar inainte de a atipi. O doza de bautura energizanta sau o cafea elimina efectele oboselii pentru un interval de 90 de minute dupa ce a fost absorbita. Dar nu uita ca aceasta masura este doar de scurta durata si te va ajuta eventual sa ajungi in siguranta la un loc mai bun unde poti sa dormi mai multe ore.


Cum sa previi senzatia de oboseala

  • Pe cat posibil, fa schimb din cand in cand cu cineva la volan.
    Planifica-ti traseul dinainte si include opriri din timp in timp;
  • Incearca sa gasesti rute care iti mentin atentia treaza mai degraba decat drumuri plictisitoare de tipul autostrazilor;
  • Inainte de a urca la volan pentru o perioada mai lunga de timp, asigura-te ca ai baut multa apa si ai mancat ceva frugal - deshidratarea te poate face letargic/a;
  • Confortul la volan este esential. Daca faci cu schimbul la condus, schimba-ti pozitia scaunului ori de cate ori preiei volanul;
  • Mentine interiorul masinii aerisit si nu purta haine prea groase sau prea stramte care ar putea sa-ti diminueze din libertatea miscarii.


Cat timp ar trebui sa conduc?

  • Dupa fiecare doua ore de condus, fa o pauza de aproximativ 15 minute;
  • Evita sa conduci mai mult de opt ore pe zi;
  • Dormi aproximativ 11 ore intre intervalele de condus;
  • Evita sa conduci dimineata devreme pentru lungi perioade de timp daca nu ai dormit bine sau chiar deloc ori seara dupa o zi plina la serviciu.
    Majoritatea accidentelor au loc intre 2 si 6 dimineata si intre 2 si 4 dupa amiaza, atunci cand corpul da randament minim.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod