Noiembrie – luna de conștientizare a fibromului uterin

Fibromul uterin este cea mai întâlnită afecțiune ginecologică, care apare la femeile aflate la vârstă fertilă
 Luna noiembrie este luna de conștientizare a fibromului uterin și are rolul de a informa populația despre cea mai frecventă tumoră solidă benignă întâlnită în ginecologie, care apare de cele mai multe ori la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani.

Fibromul uterin este una dintre afecțiunile care afectează calitatea vieții femeilor, prin impactul pe care îl are asupra vieții lor sociale, profesionale și de familie, prin creșterea absenteismului la locul de muncă, prin faptul că generează disconfort și simptome supărătoare, dar și prin  scăderea libidoului.

Fibromul uterin, numit și miom sau leiomiom, este o maladie care nu poate fi încadrată în categoria cancerelor.
El se dezvoltă treptat la nivelul peretelui uterin sau în interiorul cavității uterine, fiind alcătuit din țesut conjunctiv și fibre musculare netede. Cauza apariției fibroamelor uterine este încă necunoscută, însă este una dintre afecțiunile pentru care există multiple opțiuni de tratament.

4 din 10 femei aflate la vârstă fertilă sunt diagnosticate cu fibrom uterin, iar modalitatea cea mai accesibilă și mai puțin invazivă de depistare a fibromului uterin este ecografia transvaginală, de aceea este cel mai important ca femeile să includă vizita la ginecolog în rutina lor de întreținere a sănătății.

Printre cele mai frecvente simptome ale fibromului sunt sângerările menstruale abudente sau inter-menstruale, durerile în zona abdomenului inferior, durerile în timpul actului sexual, urinarea frecventă, mărirea abdomenului sau ciclu menstrual neregulat.
Orice modificare a ciclului menstrual și orice tulburare a funcționării aparatului genital feminin constituie un semnal de alarmă, care nu ar trebui ignorat.

Fibromul uterin poate fi asimptomatic, astfel că există femei care pot avea fibrom fără să știe. Fibroamele asimptomatice nu necesită terapie, însă tratamentul pentru cele simptomatice este prescris numai de către doctorul ginecolog, în funcție de tipul, mărimea și localizarea fibromului, de aceea este necesară o investigație ginecologică completă.

 Tratamentul fibromului uterin depinde de o serie de factori, cum ar fi vârsta pacientei, gravitatea simptomelor, dar și de dorința femeii de a-și păstra uterul și de a-și conserva fertilitatea.

În cele mai multe cazuri, histerectomia este tratamentul recomandat, chiar dacă este o intervenție chirurgicală invazivă care provoacă infertilitate.
De aceea, decizia de tratament se ia împreună cu doctorul specialist, după ce au fost prezentate toate opțiunile disponibile, fie ele tratamente medicamentoase, minim-invazive si chirurgicale.

Cea mai nouă metodă de tratament a fibromului uterin este ulipristal acetat 5mg, indicat ca tratament pre-operator și intermitent al simptomelor moderate până la cele severe ale fibroamelor uterine la femeile aflate la vârstă fertilă.

Disponibilitatea pe piață a ulipristal acetat oferă femeilor de vârsta fertilă, cu fibrom uterin, posibilitatea unui tratament conservativ. Vorbim astfel despre posibilitatea păstrării uterului, condiția esențială pentru femeile care își doresc o sarcină. De asemenea, tratamentul cu ulipristal acetat este recomandat și înainte de o intervenție chirurgicală pentru a reduce invazivitatea operației.
Totodată, controlează rapid sângerarea severă, încă din primele șapte zile de la începerea tratamentului și determină o reducere semnificativă și susținută a volumului fibromului uterin.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod