Mituri despre circumcizie

Tot mai des am auzit vorbindu-se despre circumcizie. În parc,la piscină, cam peste tot, mămicile discută despre băieteii lor circumciși sau nu. Daca este indicata sau nu, ne explica Dr. Klara Băncilă medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reparatorie.

Ce este circumcizia?

Circumcizia este o intervenţie chirurgicală genitală ce poate fi realizată atât la femei cât şi la bărbaţi. Circumcizia la bărbaţi presupune îndepărtarea parţială sau totală, prin exicizie chirurgicalala a pielii ce acoperă glandul penian. Această piele retractabilă ce acoperă glandul penian se numeşte prepuţ.

De la ce vârstă poate fi efectuată intervenţia?

Circumcizia se poate realiza la băieţi încă de la naştere, în spital, înainte de externarea din spital.

În general la vârste aşa de mici, circumcizia se face doar cu indicaţie fiziologică, în caz de fimoză sau din considerente cultural religioase.

De ce să facem o astfel de intervenţie chirurgicală? Argumente pro!?

Circumcizia se poate practica din considerente cultural religioase, medicale, estetice sau sexuale. Circumcizia din considerente cultural religioase se practică în mod obligatoriu la popoarele evreieşti şi islamice, dar se întâlneşte şi la anumite popoare ortodoxe de rit vechi.

În SUA şi Orientul Mijlociu, cicrcumcizia se face la solicitarea pacieţilor, din considerente estetice şi de igienă. Cauzele medicale pentru care este indicată circumcizia sunt:
- fimoză - reprezintă îngustarea preputului, ceea ce nu permite decalotarea glandului sau dacă totuşi se face, decalotarea în timpul actului sexual duce la durere şi sângerări;
- parafimoză- imposibilitatea de a trage înapoi penste gland, preputul retractat, în urmă unei inflamaţii, traume;
- balanită- inflamarea glandului şi a preputului, datorită unei igiene defectuase
- frenulum prea scurt- nu permite erecţia completă, sau produce durere, fisuri, sângerări în timpul actului sexual;
- cancerul penian - caracterul profilactic al circumciziei poate fi luat îndiscuţie, vis a vis de prevenirea infecţiile urinare, cancerul penian, cancerul de col la partenere, scăderea riscului de transmitere a unor boli infecţioase sexuale.

Acest caracter profilactic nu se manifestă decât dacă circumcizoa se face încopilărie.

Ce riscuri sunt? Efecte adverse postoperatorii?

Circumcizia este o intervenţie chirurgicală prin urmare teoretic prezintătoate riscurile unei intervenţii chirurgicale şi anume: sângerare, inflamaţie, durere, infecţie plăgii; stricturi, fisuri, ulceraţii, depigmentări, etc.

Desigur că se iau măsuri pentru a se evita toate aceste situaţii, prin protocoale operatorii şi postoperatorii bine puse la punct şi executate de chirurgi plasticieni cu experienţă.

Cât timp durează intervenţia? Se face sub anestezie totală?

Intervenţia se face cu anestezie locală sau generală cu o uşoara sedare, durează între 45-60 de minute iar pacientul se externează în aceeaşi zi, după câteva ore. 

Când poate fi reluata viaţă sexuală la adulti?

Viaţă sexuală se poate relua după 3-4 săptămâni .

Este o intervenţie costisitoare din punct de vedere financiar?

Costul unei circumcizii este între 450-600 euro, în funcţie de tipul de intervenţie necesară şi de tipul de anestezie folosită.

Mai multe detalii despre această procedură si nu numai gasiți pe www.klarabancila.ro.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod