Iontoforeza - Tratamentul mult mai eficient decat antiperspirantele in tratarea transpiratiei excesive

Hiperhidroza, cunoscuta popular drept transpiratie excesiva, este o problema foarte frecventa si jenanta, care poate afecta pe oricare dintre noi, indiferent de sex sau varsta. Antiperspirantele isi dovedesc eficienta pe termen scurt, afectiunea cauzand in continuare disconfort social si favorizand mai ales dezvoltarea unor infectii ale pielii. Iontoforeza este procedura care si-a dovedit eficienta in ameliorarea pe termen scurt si lung a hiperhidrozei, fiind recomandata cu incredere de catre medicii dermatologi deoarece este sigura, usor de tolerat de catre pacienti si nu foarte costisitoare.

Hiperhidroza reprezinta un mecanism anormal de termoreglare al organismului, ce are loc atunci cand glandele sudoripare (ale transpiratiei) produc in exces sudoare. Este vorba despre un simptom relativ frecvent care produce foarte mult disconfort pacientului, desi poate ca nu pare o problema reala la prima vedere. Transpiratia excesiva poate interfera cu usurinta cu activitatile de zi cu zi: mainile pot fi atat de transpirate incat pot deveni dificile activitati simple, cum ar fi deschiderea unei usi, folosirea unui calculator sau gesturile sociale obisnuite, de exemplu stransul mainii. Sudoarea din zonele axilare este absorbita prin haine, cauzand semne evidente de transpiratie si senzatie de disconfort. Nu in ultimul rand, deoarece pielea este umeda de multe ori, infectiile pielii se pot dezvolta.

Pentru tratarea acestei probleme pot fi incercate o varietate de tratamente, cum ar fi spray-uri locale – care pot cauza posibile iritatii sau ineficienta in cazurile severe – pulberile sau tratamentul cu toxina botulinica, care este mult mai costisitor.
In ultimii ani, in cultura populara a luat nastere o temere cu privire la folosirea antiperspirantelor, care au fost discutate in legatura cu dezvoltarea diverselor tipuri de cancer, in special cel de san, care insa nu sunt in prezent dovedite, nici sustinute de suficiente date. In aceste conditii, iontoforeza este procedura care s-a detasat de celelalte posibile tratamente ale transpiratiei excesive datorita rezultatelor de succes obtinute in peste 75% din cazuri. Tratamentul consta in aplicarea unui curent electric de intensitate scazuta in bai de apa, reusind sa reduca considerabil transpiratia printr-un mecanism cu privire la care exista astazi mai multe teorii, dar care s-a dovedit deosebit de eficient.

Rezultatele sunt deosebit de bune in cazul pacientilor care nu au raspuns la antiperspirante pe baza de Clorura de aluminiu, este mai usor de tolerat si mai putin costisitor comparativ cu injectarile cu toxina botulinica. La fel ca toate celelalte tratamente, iontoforeza nu duce la vindecarea hiperhidrozei, ci asigura imbunatatirea progresiva, initial dupa 7-10 sedinte. Rezultatele pot fi mentinute cu 1-2 sedinte lunare, iar unii pacienti opteaza pentru achizitionarea unui aparat pentru uz la domiciliu, in cazul in care tratamentul este eficient pentru ei si dupa ce sunt increzatori ca il pot folosi in siguranta”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie şi Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie.

Cum se realizeaza si cum functioneaza iontoforeza?

Iontoforeza este o metoda deopotriva rapida si eficienta pentru tratamentul hiperhidrozei primare, neasociata cu alte boli care determina transpiratie excesiva, precum boli neurologice, endocrine sau  tulburari psihologice.
Rezultatele sunt deosebit de bune pentru transpiratia palmelor si talpilor si putin mai slabe pentru tratamentul axilelor, in cazul acesta tratamentul cu toxina botulinica (Botox, Dysport) fiind deosebit de eficient. Pentru a observa o imbunatatire este nevoie de minim 7 sedinte, urmate eventual de sedinte lunare sau la 2 saptamani pentru intretinere.

Exista persoane care au fost tratate timp de mai multi ani, iar in cazul lor perioada dintre sedinte devine tot mai lunga. Au existat, de asemenea, cazuri in care oamenii au oprit tratamentul din diverse motive, iar hiperhidroza nu a revenit la nivelul initial. Cu toate acestea, nu exista o regula generala pentru toata lumea”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau.

In functie de zona tratata, pacientului i se cere sa scufunde mainile si/sau picioarele in bai de mica adancime cu apa sau tampoane umede vor fi plasate sub brate timp de 5-15 minute. Cand mainile sunt scufundate sub apa, intensitatea setata va fi obtinuta si mentinuta automat pe timpul tratamentului, modificata in functie de tolerabilitatea celui tratat. Pacientul trebuie sa se astepte sa simta o senzatie de intepatura, care nu este foarte neplacuta deoarece aparatul foloseste curent direct pulsatil ce face procedura mai confortabila. In orice caz, tratamentul poate fi oprit in orice moment.

Nu exista nici un raspuns definitiv si general acceptat cu privire la felul in care functioneaza tratamentul, insa exista o serie de teorii.
In primul rand, curentul electric si particulele minerale din apa actioneaza impreuna pentru a ingrosa stratul exterior al pielii, blocand astfel fluxul de sudoare. Odata ce zona de iesire este blocata sau intrerupta, productia de transpiratie se opreste in zona tratata. O alta teorie este cea conform careia tratamentul, in fapt, provoaca temporar o insuficienta functionala a glandelor sudoripare. Unii medici considera ca tratamentul da nastere unui "dop" pentru glandele sudoripare, iar altii cred ca sarcina electrica perturba secretia glandelor.

Riscuri potentiale si efecte secundare

Iontoforeza este o metoda sigura de a trata transpiratia excesiva si presupune efecte secundare limitate, intalnite in cazuri rare, dar care ar trebui insa cunoscute de la inceput.

Ionoforeza este un tratament sigur, fara efecte secunde notabile, pe care marea majoritate a pacientilor il tolereaza cu usurinta. Cel mai frecvent efect secundar este uscaciunea mainilor, picioarelor sau axilelor – a zonelor tratate deci, cazuri in care pacientilor le este recomandat sa foloseasca o crema hidratanta. Unele persoane ar putea experimenta, de asemenea, descuamarea pielii, roseata, ingrosarea pielii, furnicaturi de scurta durata sau iritatii. Se evita tratamentul persoanelor cu dermatite active, veruci/ negi multiplii, taieturi nevindecate complet sau alte rani deschise”, a completat domnul doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie şi Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie.

Tratamentul nu este recomandat celor care au un regulator de ritm cardiac (pacemaker), femeilor gravide, persoanelor cu placi metalice sau suruburi dupa chirurgie osoasa precum si alte implante metalice.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod