Depresia este principala tulburare afectiva sezoniera in sezonul rece

Perioada de iarna iti pare grea? Sezonul rece te gaseste obosita si lipsita de chef de viata? Simti ca nu vei reusi sa indeplinesti tot ce ti-ai propus in aceasta perioada? Un consult la psihiatrie poate releva o indispozitie asociata acestei perioade sau un episod depresiv sezonier.

Tulburarile afective sezoniere, descrise inca din 1984 ca parte a tulburarilor depresive majore, se caracterizeaza prin dificultate de trezire matinala, somnolenta diurna, tendinta de a dormi si manca mai mult, retragere din activitatile sociale, profesionale, iritabilitate, pierderea interesului pentru sex.
Per ansamblu, vechii autori considerau aceasta patologie o reactie de hibernare, care in societatea moderna nu este si nu poate fi o reactie adaptiva. Reaminteste-ti ca doar pentru ursi e fireasca hibernarea!
”, ne explica dr. specialist psihiatrie al Centrului Medical “Dr. Furtuna Dan”, Alexandra Balan.

Ce trebuie sa faci cand ai o astfel de afectiune? Apelezi la o consultatie de specialitate. Medicul va face o evaluare a sanatatii tale mintale, va analiza functia emotionala si abilitatea de a gandi, rationa si memora (functia cognitiva).
Evaluarea poate include, de asemenea, teste orale sau scrise, precum si analize de laborator (sanguine si urinare). In timpul interviului, medicul va evalua aspectul pacientului, dispozitia, comportamentul, gandirea, rationamentul, memoria si abilitatea acestuia de a se exprima; de asemeni poate intreba despre relatiile personale si despre istoricul medical familial al tulburarilor afective sezoniere. Alimentatia sanatoasa, activitatea fizica, valorificarea timpului liber cu familia si prietenii sunt activitati cheie pe care trebuie sa le ai in vedere pentru o recuperare cat mai rapida.

 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod