Cum scapi de durerile de spate din timpul sarcinii?

Durerile de spate din timpul sarcinii se întâlnesc la 50 – 70 % dintre femei, acestea instalându-se în general între a 5 a – a 7a lună de sarcină. Există cazuri în care, dacă se află la a doua sarcină, femeia poate experimenta aceste dureri din primul trimestru.

De ce apar durerile de spate din timpul sarcinii?


„Cauzele instalării durerile de spate din timpul sarcinii este legat fie de modificările fiziologice la care organismul este supus – secreția de relaxină – fie de factori mecanici ce supun spatele gravidei la tensiuni uneori dramatice. Aici ne referim la creșterea în greutate, accentuarea curburilor coloanei vertebrale, separarea musculară abdominală”, explică dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicină Fizică Balneologie.


Pe de altă parte, specialiștii susțin că există și o relație de cauzalitate între stilul de viață al femeii anterior apariției sarcinii. „Postura corpului, în special în timpul activităților profesionale, precum și gradul de antrenare la efort ( tonusul muscular general și rezistență fizică ) sunt factori de risc în apariția durerilor de spate din timpul sarcinii.

S-a dovedit, de asemenea, că supraponderalitatea dinaintea sarcinii predispune mai frecvent la durere de spate, decât creșterea în greutate înregistrată în timpul sarcinii”, continua specialistul.


Mai mult decât atât, intensificarea producției de relaxină, hormonul responsabil cu relaxarea articulațiilor și ligamentelor sacrale și ale șoldurilor, are menirea de a pregăti corpul femeii pentru travaliu și naștere, însă produce în același timp și o suprasolicitare musculară în zona lombară și implicit o accentuare a celorlalte curburi ale coloanei vertebrale. La toate acestea se adaugă creșterea dimensiunilor uterului, care modifică la rândul său centrul de greutate al corpului și statica vertebrală.


Cum scapi de durerile de spate din timpul sarcinii?


Înainte de toate trebuie să explicăm că există două tipuri de dureri de spate: durerea lombară, datorată arcuirii coloanei vertebrale care are un răspuns favorabil la abordarea terapeutică și durerea din zona pelvisului posterior ce coboară de regulă de-a lungul feselor ajungând, până la genunchi.


„Acest tipar dureros este mult mai rezistent la procedeele kinetice întrucât se datorează modificărilor ligamentare induse de hormonii de sarcină.

În aceste cazuri tratamentul se concentrează pe relaxarea zonei toracale a spatelui, pe respirație și combaterea contracturilor secundare stresului dureros pelvin”, explică dr. Cornel Brotac.


În ambele situații este esențial consultul de specialitate, evaluarea medicului de recuperare sau a kinetoterapeutului ajutând la încadrarea corectă a simptomatologiei. Împreună cu pacienta se stabilește conduită terapeutică, se “ține sub control” postura, se intervine cu masaj terapeutic,  gimnastica Kegel, kineziotaping, tehnici de relaxare și/sau tonifiere analitică.


„Este posibil și chiar încurajăm ca unele reguli de profilaxie a durerii de spate să fie însușite de către viitoarea mamă sub îndrumarea terapeutului, pentru a le aplica în viața de zi cu zi.

Care este postura corectă în stând și în șezând, cum să-și descarce unele segmente musculare de tensiune, cum să manipuleze diverse obiecte). Dacă se recomandă, însă, prelucrarea fizică a țesuturilor, decontracturare, relaxare, exerciții de respirație sau gimnastică de întreținere, aceasta se impune a fi realizată într-un spațiu bine adaptat și cu supraveghere de specialitate”, conchide dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicină Fizică Balneologie.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod