Cum să îl protejezi pe cel mic de provocările primăverii? Află despre super-puterile fierului

Uneori chiar și cea mai descurcăreață și grijulie mămică poate să aibă nevoie de un ajutor când vine vorba de creșterea celui mic. Când copilul tău este afectat de schimbările de vreme și imunitatea în fața bolilor este scăzută, fierul este eroul care te ajută să îl protejezi. Folosindu-și super-puterile, fierul luptă alături de micuțul tău împotriva provocărilor aduse de primăvară: schimbările de temperatură și consecințele lipsei unei alimentații variate pe timpul iernii.
Cum face acest lucru? Ei bine, fierul este un nutrient esențial pentru dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, arată un studiu de specialitate[1], citat de Nestlé NESQUIK.

Cum își folosește fierul super-puterile?


„În copilărie, capacitatea funcțională a sistemului imun nu a atins maturitatea, așa încât orice întâlnire cu diferiți agenți infecțioși (virusuri, bacterii etc.) va produce episoade de îmbolnăviri recurente, dintre care cele respiratorii sunt de departe cele mai frecvente. Aceste episoade de boală sunt mai frecvente toamna și iarna, când incidența agenților infecțioși este mai mare și aportul de nutrienți este redus. În acest context, nutriția are un rol esențial în modularea imună și, implicit, în starea de bine a copiilor.
Deficitele nutriționale ale vitaminelor esențiale (vit. A, D, acid folic etc.) și minerale (fier, zinc, seleniu, cupru) slăbesc sistemul imun și cresc rata bolilor infecțioase. Fierul ajută organismul copilului să se apere eficient împotriva acestor agresiuni și să se dezvolte armonios. În schimb, deficitul de fier favorizează apariția unei simptomatologii caracterizate prin paloare, oboseală, apetit capricios, iritabilitate și frecvente infecții. Este important ca, în perioada de creștere, copilul să primească un aport adecvat de fier, care să-i permită să se apere eficient și să se dezvolte armonios”
, declară Prof. Dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.

Ce alimentele îl ajută pe cel mic să lupte împotriva infecțiilor?


Pentru ca micuțul să poată depăși provocările aduse de primăvară, este important ca meniul zilnic să conțină fier.

„Alimentația echilibrată este esențială pentru consolidarea sistemului imunitar al celor mici, organismul asimilând nutrienții necesari pentru a funcționa în parametri normali. Parte a unei nutriții echilibrate este fierul.
Acest nutrient este ca un super-erou pentru sănătatea celui mic, pentru că îl ajută atunci când are mai multă nevoie: în perioada schimbărilor de temperatură. Alimentele bogate în fier precum ficatul de pasăre, carnea roșie, peștele gras, ouăle și lintea pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Pe lângă aceste alimente, fierul se găsește și în NESQUIK Opti-Start, singura cacao din România cu adaos de fier”
, declară Nicoleta Tupiță, specialist în nutriție, Nestlé România.

Cum îl putem convinge pe cel mic să consume alimente bogate în fier?


”Se știe faptul că alimentele bogate în fier nu sunt mereu pe placul copiilor, așa că un rol esențial în acest sens îl au părinții, care pot face alimentele cât mai atractive pentru cei mici. Părintele poate deveni un exemplu pentru copil, având la rândul lui o alimentație echilibrată.
De asemenea, este important ca micuțul să interacționeze cu alimentul înainte să îl consume, așa că părinții pot să îl lase să aleagă alimentele bogate în fier pe care le vrea, să le spele și să le gătească alături de părinte”
, declară Sorina Petrică, psiholog.

Un aliment cu fier pe placul copiilor, datorită gustului delicios de ciocolată iubit de cel mic, este noua formulă NESQUIK Opti-Start, ce are un conținut unic de vitamine și minerale: FIER pentru energie și putere de concentrare, zinc pentru buna funcționare a sistemului imunitar și vitamina D pentru o absorbție corespunzătoare a calciului și fosforului, acestea din urmă fiind conținute de lapte în mod natural.


[1] Soyano A, Gómez M, Role of iron in immunity and its relation with infections, Arch Latinoam Nutr.
1999 Sep; 49 (3 Suppl 2):40S-46S
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod