Cum prevenim iritatiile de la caldura vara aceasta

Desi nu reprezinta o afectiune care sa puna in pericol sanatatea, iritatia de la caldura poate fi o problema deranjanta din punct de vedere estetic si un motiv de disconfort,mai ales in cazul celor mici. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat de ce apare aceasta iritatie vara si cum poate fi ea prevenita.
Asa numita "iritatie la caldura" sau sudamina apare atunci cand corpul transpiramai mult decat de obicei, astfel explicandu-se faptul caea este intalnitamai frecvent in timpul lunilor de varasau in timpul vacantei intr-un climat calduros. Reactia este cauzatade blocarea si inflamarea glandelor sudoripare in conditii de caldurasi umiditate ridicata. Problema poate aparea, de asemenea, si in lipsa unor temperaturi ridicate, de exemplu in cazul persoanelor care se aflain odihnala pat pe perioade mai lungi de timp

"Aceasta afectiune este cauzatade obstructia ductelor glandelor sudoripare si apare in special la copii, dar si la adulti in conditii de umezeala, temperaturi ambientale crescute, transpiratie excesiva. Problema este agravata de imbracamintea neadecvata, prea groasa, ocluziva si sintetica si se manifesta prin mici papule ("blande") rosiatice sau mici vezicule cu lichid clar aparute in special in zonele acoperite si expuse frecarii, fiind insotita de mancarime si disconfort", explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Se pare caunele persoane sunt mai predispuse decat altele spre a dezvolta aceastaproblemadin cauza unei bacterii - Stafilococ epidermidis- ce traieste pe piele si secretao substantacare alaturi de transpiratia excesivasi celulele moarte ale pielii poate cauza blocarea glandelor sudoripare.

Adultiidezvolta, de obicei, eruptii cutanate la nivelul pielii si in locurile in care imbracamintea cauzeazafrecare. La sugari, eruptia cutanatase gaseste in principal pe gat, umeri si piept. Poate saaparasi la subrat, la nivelul cotului si la nivelul gurii.

Tratament


Din fericire,sudamina nu necesitainvestigatii suplimentare, iar afectiunea nu este contagioasa.

"Tratamentul medicamentos este rareori necesar. Atunci cand apar senzatia de mancarime si un disconfort marcant pot fi aplicate lotiuni calmante pe bazade mentol, calamina, sau lotiuni pe baza de dermatocorticoizi slabi in cazuri mai severe. Antihistaminicele orale pot si ele ajuta. Cel mai important este ca pacientul saevite calduraexcesivasi mediul umed, sapoarte imbracaminte adecvata, subtire si de bumbac si sadoteze incaperea in care petrece cel mai mult timp cu un ventilator. Utilizarea unui sapun antibacterian poate ajuta la mentinerea sub control a numarului de bacterii de pe piele"
, recomanda specialistul dermatolog.

In mod obisnuit, eruptia  cutanatase estompeazaatunci cand pielea este lasatasase raceasca. Cu toate acestea, dacaproblema se inrautateste, nu dispare dupacateva saptamani sau dacaapar semne de infectie (durere, umflare, febra sau frisoane), este indicat sane adresam unui medic dermatolog. Tratamentul medical este necesar doar dacazona devine infectata.

Preventie


Pentru a preveni eruptia cutanatala calduraeste recomandataevitarea situatiilor care pot duce la transpiratie excesiva, cum ar fi mediile fierbinti si umede.

"Sunt de evitat si exercitiile intense cand este foarte cald, iar in cazul unor temperaturi ridicate este binevenitautilizarea de aer conditionat, ventilatoare si dusuri si bai racoroase pentru a mentine o temperaturaadecvataa corpului. Pentru a evita aparitia de iritatii, sunt recomandate hainele usoare, care nu sunt stranse pe piele, fiind de evitat purtarea tesaturilor sintetice. Totodata, foarte important este si consumul unei cantitati adecvate de lichide"
, recomanda domnul doctor Laurentiu Vladau.

Iritatia de la caldurapoate fi confundatain unele cazuri cu alergii post medicamentoase, urticarie, eruptii virale, acnee, foliculita, iar diagnosticul este in general bazat pe un istoric amanuntit si aspect clinic caracteristic.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod