Cum ne ajuta celulele STEM in tratmentul unor afectiuni osteoarticulare

Dezvoltarea medicinii regenerative din ultimii ani are la baza cercetari funfamentale din domeniul biologiei celulare si moleculare si perfectionarea cultivarii „in vitro” a celulelor umane.

In cartea „Probleme de patologie ortopedica si locul biochirurgiei in tratamentul unor afectiuni osteoarticulare” aparuta la editura Ars Longa,  cei trei autori, Prof. Univ. Dr. Corneliu P. Zaharia, Dr. Gabriel Bahrin si Conf. Univ. Dr. Marius Niculescu, si-au propus sa utilizeze ca sursa de material celular expandabil  „in vitro” celulele stem multipotente adulte din maduva osoasa hematogena, sectionand celule nucleate stromale pe care sa le orienteze spre diferentiere in populatii de osteoblasti.
Prof. univ. dr. Cornelui P. Zaharia, membru al Academiei Central Europene (S.L.A.). Membru al Academiei Ooamenilor de Stiinta.

Printre pionierii utilizarii celuleor multipotente din maduva osoasa rosie hematogena din areolele osului spongios se numara Zaharia Constantinescu, care in 1978, raporteaza rezultatele bune clinice in defectele de refacere osoasa prin aplicarea unui triturat de os spongios combinat cu aspirat medulat autolog.

Sursa de celule stem cu potential mare de reproducere si diferentiere in osteoblaste la omul adult o constituie maduva rosie hematogena in special din spina iliaca postero-superioara.

Aceasta reprezinta un rezervor de progenitori pentru celulele sangvine, dar si pentru fibroblaste, osteoblaste, adipocite, condrocite, mioblaste, toate de origine embrionara mezenchimala.

Conf. univ. dr. Marius Niculescu, Sef sectie I ortopedie la Spitalul Clinic „Colentina”, Bucuresti
Spongioclazia este o interventie propusa de noi, relativ recent, in tratamentul  gonartozelor si, cu anumite limite, a coxartrozelor. In esenta, se realizeaza transcortical o spongiotomie circulara subcorticala metafizara proximala (tibie) in cavitatea realizata prin triturarea osului spongios local instilandu-se un preparat osteoprogenitor (aspiratautolog din SIPS, celule din cultura auto sau homologa STEM, substante stimulatoare ale inductiei osteoregenerarii)”,  a declarat medicul Gabriel Bahrin, unul dintre autorii cartii.

Dr. Gabriel Bahrin, Doctor in Stiinte Medicale, Medic Primar Ortoped la Spitalul Clinic „Colentina”, Bucuresti.

Rezultatele obtinute in peste 150 de cazuri de onartroze de gradul I-III, in ultimii sapte ani sunt mai mult decat incurajatoare: gonartroza std I-II AHLBACK – foarte bune  80%, bune 15%, satisfacatoare 5%, iar coxartroze NACF std I-II FICAT – foarte bune 50%, bune 22%, satisfacatoare 15%, nesatisfacatoare 13% .

In culturi succesive pe medii speciale, urmand o serie de masuri de markeri specifici la Institutul de Biologie Celulara „N. Simionescu” al Academiei Romane, cu care  avem o stransa si fructuoasa colaborare, s-au putut obtine culturi de fibroblasti cu proprietati osteoblastice, capabili sa depuna saruri de calciu, folositi cu succes la cateva cazuri la care se impunea reconstructia osoasa rapida.

De altfel vrea sa aduc calde si sincere multumiri doamnei Acad. Dr. Maya Simionescu si colectivului Institutului de Biologie si Patologie Celulara „Nicolae Simionescu”, precum si domnei Prof. Dr. Marieta Costache pentru colaborarea si ajutorul oferit in realizarea acestei carti” a mai spus medicul primar ortoped Dr. Gabriel Bahrin.

Incontestabil, cele mai performante celule STEM sunt cele embrionare, ele stand la baza studiilor de inginerie tisulara si terapie celulara (Minger, Pringle), dar recoltarea lor ramane inca o problema (din cordonul ombilical).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod