Cum ne afecteaza frigul coloana si creierul

Frigul de afara ne da batai de cap tuturor, doctorul neurochirurg Dan Bentia ne spune cum reactioneaza coloana & creierul in perioada de iarna.
Datorita temperaturii scazute in mediului exterior se produce la nivelul pielii si tesutului subcutanat vasoconstrictie(micsorarea sau contractia vaselor sangvine din piele si din tesutul subcutanat), mecanism ce asigura pastrarea temperaturii corpului de 37 grade in conditii de temperaturi scazute.

O data cu scaderea diametrului vaselor scade si apararea imunitara la nivelul corpului pe anumite zone de asemenea se exacerbraza fenomene inflamatorii locale. La nivel cerebral se pot inflama nervii periferici de la nivelul craniului si fetei, ce provoaca nevralgii ( cel mai frecvent nevralgia nervului occipital cu dureri in ceafa) pot fi dureri la nivelul ochilor si urechilor, tamplelor datorita acestor nevralgii.

In general durerile de cap sunt exacerbate in aceasta perioada. Astfel, se exacerbeaza si migrenele preexistente. Umezeala si curentii de aer accelereaza aceste fenomene precum si perceptia temperaturii. Datorita fenomenelor inflamatorii prezentate mai sus si scaderii imnunitatii generale a organismului pot apare sinuzite vechi sau noi( inflamatia sinusurilor fetei) cu aparitia de dureri la nivelul fetei cu iradiere craniana precum si secretii purulente pe nas si in gat, uneori infectiile din zona ORL (la nivelul sinusurilor) se pot transmite creierului si pot determina un abces cerebral( colectie de puroi la nivelil creierului).

La nivelul coloanei vertebrale frigul, prin mecanismele prezentate mai sus, produce o crestere a fenomenelor inflamatorii la nivelul canalului vertebral si astfel modificari la nivelul unor discuri intervertebrale care erau asimtomatice acum pot deveni simptomatice, pot incepe dureri la nivelul spatelui si pe picior.

Fenomenele inflamatorii pot provoca inflamatii ale articulatiilor coloanei si ale bazinului cu dureri in aceasta regiune. Frigul prin inghetarea apei si aparitia poleiului poate produce alunecari ale persoanelor urmate de caderi si traumatisme ale coloanei cu aparitia de posibile fracturi ale corpurilor vertebrale si /sau hernii de disc post traumatice, alunecari ale corpurilor vertebrale. Cea mai frecveta regiune afectata este coloana lombara datorita mobilitatii mari a acesteia precum si a pozitiei la sfarsitul coloanei unde toata gravitatia se lasa pe aceasta regiune.

Cu putem sa ne ferim?


Cele mai cu risc persoane sunt cele care au suferit o operatie la nivelul coloanei, aceste fenomene inflamatorii cauzate de frig exacerbeaza durerile locale la nivelul operatiei existente sau duc la dureri noi.

1. Persoanele cu risc mare de migrene si nevralgii precum si pacientii operati pe coloana e bine sa evite sa iasa afara in frig.
2. Persoanele cu tulburărilor de mers si echilibru in perioadele cu polei sau gheata e bine sa evite deplasarile pentru a nu avea risc de caderi cu  traumatisme consecutive ale coloanei vertebrale sau craniene.
3.Restul persoanelor care nu au factori majori de risc trebuie sa aiba grija sa fie bine imbracate prin aceasta intelegem incaltaminte si manusi adecvate, capul si gatul acoperit, regiunea lombara acoperita.

La aparitia simptomelor dureroase pacientii trebuie sa se adreseze medicilor de famile sau neurochirurgilor in functie de severitatea simptomelor prezentate. Chiar daca su fost expuse un termen mai indelungat la frig, vant sau umezeala e recomandat ca acesti pacienti sa ingereze alimente si bauturi calde dupa expunere, sa aiba o dieta echilibrata in nutrienti alimentari(fructe si legume proaspete), sa evite sedentarismul si excesul raportului caloric caractetistic perioadei de iarna.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod