Cum iti pui în pericol sănătatea orală, folosind dinții pentru activități total nepotrivite?

Conform celor mai recente studii, mulți dintre noi ne punem în pericol sănătatea orală, folosindu-ne dinții pe post de desfăcator de sticle sau foarfecă pentru tăiat etichetele hainelor. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică cât de mult ne afectează dinții acest obicei.

Medicii stomatologi primesc în cabinetele lor din ce în ce mai mulți pacienți ce întâmpină probleme dentare cauzate de faptul că și-au folosit dinții pentru activități total nepotrivite, cum ar fi desfacerea sticlelor, ronțăitul pixurilor sau ruptul etichetelor de pe haine le noi.

“Una dintre problemele foarte des întâlnite de medicii stomatologi este utilizarea dinților în alte scopuri decăt cele pentru care au fost creați, mai exact masticație, fonație și fizionomie.

Foarte mulți pacienți ajung la cabinetele de stomatologie după ce au încercat să deschidă sticle, să rupă etichetele hainelor, au ronțăit pixuri sau creioane sau au încercat să care lucruri atunci când mâinile le erau complet ocupate cu alte obiecte. De cele mai multe ori, în urma acestor acțiuni realizate complet inconștient, se fracturează părți de la nivelul dinților. Uneori, în urma acestor acțiuni, mici fragmente de smalț se rup de la nivel dentar și perturbă funcția estetică și masticatorie”, explică medicul stomatolog Adrian Mina de la DaVinci Dental Clinic.


Acestea sunt cazurile simple, însă folosirea dinților în alte scopuri decât cele pentru care aceștia au fost creați poate aduce după sine și probleme mult mai grave.

“În cazurile mai grave, se pot fractura atât smalțul cât și dentina (țesutul dentar aflat sub smalț) uneori chiar cu afectarea nervului și necesitatea realizării unor tratamente costisitoare de refacerea a integrității dintelui. În orice caz, toate aceste tipuri de acțiuni care nu au fost destinate dinților prezintă și o latură costisitoare, întrucât toate aceste tratamente de refacere a integrității se vor rezolva doar de către medicul stomatolog, iar aceste intervenții sunt costisitoare”, explică specialistul.


Trebuie știut că nici spartul semințelor în dinți nu este deloc o activitate benefică pentru sănătatea orală. Ba din contră!

“O problemă asemănătoare o întâlnim la pacienții care consumă cantități mari de semințe și le sparg utilizând dinții. Pe aceștia din urmă îi recunoaștem după adâncitura prezentă în smalțul dinților din față care au fost folosiți pentru această acțiune. Pentru a evita complicațiile dentare care ar putea duce la pierderea vitalității unor dinți, limitați utlizarea dinților la acțiunile pentru care au fost desemnați, masticație, fonație și fizionomie și încercați să ajungeți la controale periodice pentru a vă menține starea de sănătate oro-dentară”
, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod