Cat de importante sunt controalele stomatologice periodice

Sunt mari șanse ca o dantură neîngrijită să afecteze inclusiv buna funcționare a creierului. Bolile apărute în cavitatea orală pot reduce calitatea vieții și pot crește și riscul apariției altor afecțiuni grave. Medicul stomatolog Adrian Mina explică în ce mod neglijența cu care tratăm dinții ne poate afecta cum nu se poate mai rău.

Igiena orală deficitară provoacă atât carii dentare, boli parodontale sau halenă fetidă, dar afectează și buna funcționare a creierului. Primul factor legat de apariția acestor tulburări este reprezentat de stresul cotidian.

Stresul cotidian este cel mai mare rău

Stresul cotidian duce la apariția problemelor dentare, iar apoi inclusiv la tulburări de funcționare ale creierului.
Mecanismul este simplu: persoanele supuse unui stres cotidian crescut, din lipsa timpului, de multe ori trec pe locul doi igiena proprie și devin mult mai puțin preocupate de propria persoană. Rezultatul este apariția problemelor dentare și agravarea celor existente. Ultimele studii de specialitate susțin că, odată cu apariția acestor noi probleme și cu agravarea celor vechi, se produc și tulburări în buna funcționare a creierului”
, explică Dr. Adrian Mina.

Parodontoza este corelată cu atacurile cerebrale

Poate părea surprinzător, însă bolile paradontale pot avea o strânsă legătură cu apariția afecțiunilor cardiace sau cea a accidentelor vasculare cerebrale.

“Bolile parodontale au directă legătură cu apariția accidentelor vasculare cerebrale, și în procent de 20% cu bolile cardiace.
Mai mult, ele sunt implicate în declinuri ale funcțiilor cerebrale precum memoria și funcția executorie. De asemenea, foarte mulți pacienții afectați de un nivel mare de stres prezintă și sindromul gurii uscate, situație ce are repercursiuni asupra stabilității mentale. De reținut că aceste probleme de funcționalitate ale creierului pot apărea și în lipsa lipsa stresului, chiar doar dacă nu ne îngrijim corect dinții”,
declară medicul stomatolog Adrian Mina de la DaVinci Dental Clinic.

Medicul stomatolog subliniază că, pentru a ne feri de aceste complicații, este necesar să avem zilnic o curățare corectă și completă a danturii, după fiecare masă, și să mergem regulat la stomatolog, cel puțin de două ori pe an, chiar dacă nu avem niciun simptom, pentru ca medicul să poată vedea stadiul adevărat al sănătății dinților și a acționa rapid, în timp util, dacă descoperă o problemă.

Pentru evitarea apariției acestor probleme și pentru menținerea unei stări de sănătate generale este nevoie de o preocupare constantă în ceea ce privește sănătatea oro-dentară, lucru care se poate obține doar prin controale periodice la medicul stomatolog și respectarea normelor de igienă bucală”, încheie medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr.
Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.

 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod