Când este obligatorie folosirea dușului bucal?

Dușul bucal este un dispozitiv pe care il putem utiliza acasă, cu rol în igiena orală, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și previne apariția tartrului, acționând pe baza unui jet de apă. Când este obligatorie folosirea dușului bucal, ne explică medicul specialist în stomatologie Ionella Georgiana Postelnicu.

Dușul bucal nu este nici pe departe la fel de comun ca periuța de dinți, însă tot mai mulți pacienți înțeleg rolul său complementar. Cât și cum se folosește?

Mulți pacienți chestionează blândețea cu care acționează jetul dușului bucal asupra gingiei. De aceea este recomandabil ca presiunea să crească treptat și să se mențină în limitele confortului personal, care variază de la un individ la altul.

Cele mai bune rezultate se obțin, conform cercetărilor, prin folosirea dușului bucal la presiune medie sau mare. Niciodată nu trebuie făcut exces de irigările dentare, deoarece ar putea duce la iritarea gingiei.

Cine poate utiliza dușul bucal?

Aparatul este recomandat de unii specialiști mai ales anumitor categorii de pacienți, celor care prezintă un risc general crescut de a dezvolta afecțiuni orale, de exemplu pacienților care suferă de anumite afecțiuni ale gingiei, fumătorilor, gravidelor, diabeticilor, persoanelor care au diverse implanturi, aparate dentare, coroane dentare, punți și alte tipuri de proteze fixe.

Se recomandă prudență în folosirea aparatelor pentru irigare dentară în cazul pacienților cu anumite afecțiuni ale inimii. De aceea, pentru siguranța dumneavoastră, este mai bine să întrebați medicul înainte de achiziționarea unui astfel de aparat, în cazul în care ați fost diagnosticat(ă) cu o astfel de condiție în trecut.

Care sunt avantajele acestuia?

În cazul pacienților cu afecțiuni gingivale, statisticile susțin că folosirea regulată a dușului bucal are ca rezultat reducerea sângerărilor asociate cu gingivita. Unii specialiști îl consideră o alternativă viabilă la ața dentară, însă dușul bucal are avantajul de a curăța mai eficient nu doar spațiile interdentale, ci inclusiv zonele de sub linia gingiei.
Pacienții care folosesc acasă dușul bucal au mult mai puțin nevoie de ședințe de detartraj și chiuretaj subgingival la cabinetul stomatologic.

Cum alegem aparatul cel mai potrivit?

Aparatele pentru irigări dentare pot fi electrice sau atașabile la robinet ori la duș.

Aparatele electrice au de obicei buton de reglare a presiunii atât pe dispozitivul de bază cât și pe cel mobil (care se ține în mână). Spre deosebire de aparatele electrice, cele atașabile la robinet nu se pot folosi decât cu apă de la robinet, iar presiunea este mai greu de controlat. Mai există și alternativa aparatelor manuale (sub formă de seringă, tub sau sticluță de plastic), destinate curățării subgingivale, care sunt practice, însă în cazul cărora presiunea este foarte redusă. Capătul este adesea șanjabil, iar unele aparate includ mai multe tipuri de capete în kitul de bază.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod