Când este indicat să bei apă într-o zi?

Știm clar... Consumul de apă este vital pentru sănătatea noastră. Ba chiar există și o vorbă din bătrâni care spune cam așa: „Fără mâncare poți sta, dar fără apă ba!”. „Este adevărat. Omul poate să trăiască fără alimente o lună de azi, însă doar o săptămână fără apă. Explicația este simplă, arhicunoscută, dar des omisă. Noi suntem 60% apă, așadar corpul nostru este format mai mult din apă, ceea ce înseamnă că toate organele noastre au nevoie de apă ca să funcționeze în parametri normali”, explică Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.
Institutul American de Nutriţie recomandă un consum de lichide de aproximativ 3 litri pentru bărbaţi, respectiv 2.2 litri pentru femei. Această cantitate corespunde cu aproximativ 1.31 ml/kcal pentru bărbaţi, respectiv 1.2 ml/kcal pentru femei. Din această cantitate, 70 - 80% provin din lichidele pe care le consumă, iar restul din ceea ce mâncăm: de exemplu supa sau alimente care au un conţinut ridicat (85-90%) în apă, cum ar fi  ţelina, roşiile, portocalele şi pepenii. Laptele şi sucurile sunt compuse în mare parte din apă.
Chiar şi berea, vinul şi băuturile cofeinizate - cafeaua, ceaiul şi cola ar putea contribui.

Cum îți dai seama că nu ai băut suficientă apă?

Sunt trei semne clare care-ți spun că nu ai băut suficiente lichide: culoarea închisă a urinei, buzele uscate și faptul că simți o permanentă senzație de sete.

„Există 5 momente clare în viața un om care duce un stil de viață sănătos în care trebuie să bea apă. Dimineața, imediat după ce ne-am trezit. Apoi, este indicat să mai bem apă înainte de fiecare masă și înainte să faci sport.
Altfel, la fel de important este să bem apă înainte de duș și înainte de a merge la culcare”, explică specialistul.

Ce să faci ca să bei mai multă apă, te întrebi?


Specialistul a gândit pentru tine câteva trucuri care te vor ajuta să-ți hidratezi corpul corect și complet.

- poartă cu tine în permanență o sticlă de apă
- adaugă lămâie
- bea câte puțină apă la fiecare oră
- îți e foame, bea apă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod