Bayer aduce în România un tratament ce poate deveni noul standard terapeutic pentru pacienţii cu ateroscleroză şi risc cardiovascular crescut

România, alături de Germania, Suedia, Marea Britanie şi Olanda, devine a cincea ţară în care este disponibilă noua opţiune de tratament oferită de Bayer pentru afecțiunile cardiovasculare.
Rivaroxaban (Xarelto®) este unicul anticoagulant oral (NOAC) din grupul de non-antagoniști ai vitaminei K care în combinație cu Aspirina (acidul acetilsalicilic) este indicată pentru prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienții cu boală arterială coronariană (boala cardiacă ischemică) sau cu boală arterială periferică simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice.

Lansarea în țara noastră vine ca urmare a aprobării de către EMA (Agentia Europeană a Medicamentului) a regimului de administrare a medicamentului Xarelto® (Rivaroxaban) în doză de 2,5 mg de două ori pe zi în combinație cu Aspirina (acid acetilsalicilic) 75–100 mg o dată pe zi pentru prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienții adulți cu boală arterială coronariană sau cu boală arterială periferică simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice.

Această descoperire importantă a fost realizată în cadrul studiului COMPASS, care a fost oprit mai devreme cu un an de zile faţă de perioada estimată de desfăşurare datorită rezultatelor foarte bune obţinute în evaluarea eficacităţii produsului.
Astfel, s-a demonstrat că Rivaroxaban (Xarelto®) în doză de 2,5 mg de două ori pe zi în combinație cu Aspirina 100 mg o dată pe zi a redus riscul evenimentelor cardiovasculare majore (deces de cauză cardiovasculară, infarct miocardic, acident vascular cerebral) cu 24% comparativ cu Aspirina 100 mg o dată pe zi la pacienții cu boală aterosclerotica stabilă[1]. De asemenea, cercetătorii au descoperit că tratamentul reduce cu 23% mortalitatea la pacienţii cu boală coronariană ischemica cronică şi factori de risc și reduce cu 70% riscul de amputații majore la pacienţii cu boală arterială periferică.

Relevanţa acestui studiu pentru România este una cu atât mai mare, dacă ţinem cont că 423 de pacienţi din 19 centre din România au fost înrolaţi în acest studiu, iar coordonator naţional a fost Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi Membru în Steering Committe studiul COMPASS.

„Misiunea Bayer este ca, prin produsele inovatoare pe care le dezvoltă, să contribuie la elaborarea unor soluții eficiente în fața provocărilor majore contemporane privind sănătatea oamenilor.
Având în vedere că afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa, tratarea acestora se află în topul priorităților noastre, iar lansarea de astăzi a Xarelto 2.5 mg, doză vasculară, reprezintă un pas major în direcția creșterii calității vieții și a speranței de viață a pacienților”, relatează Cătălin Radu, Country Commercial Lead, Bayer România

„Studiul COMPASS reprezintă un pas enorm în cardiologia modernă. Pentru prima dată un tratament nou demonstrează o eficacitate superioară faţă de „bătrâna” Aspirină în boala aterosclerotică stabilă, cu reducerea evenimentelor cardiovasculare majore şi creşterea supravieţurii pacienţilor” declară Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Despre rivaroxaban (Xarelto®)

Rivaroxaban este anticoagulantul oral (NOAC) din grupul de non-antagoniști ai vitaminei K cu cel mai amplu program de cercetare şi dezvoltare, care cuprinde peste 275,000 de pacienţi în studii clinice şi care are cele mai extinse indicații în lume.
Rivaroxaban este aprobat pentru tratamentul mai multor afecțiuni venoase și arteriale tromboembolice (VAT) decât orice alt anticoagulant oral:

· Prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienți adulți cu boala arterială coronariană (BAC) sau cu boala arterială periferică (BAP) simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice

· Prevenția accidentului vascular cerebral și a embolismului sistemic la pacienții adulți cu fibrilație atrială (FA) non-valvulară și unul sau mai mulți factori de risc

· Tratamentul embolismului pulmonar (EP) la adulți

· Tratamentul trombozei venoase profunde (TVP) la adulți

· Prevenția EP și TVP recurente la adulți

· Prevenția tromboembolismului venos (TEV) la pacienți adulți, care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale electivă de protizare de șold

· Prevenția TEV la pacienți adulți, care au fost supuşi intervenţiei chirurgicale electivă de protizare de genunchi

· Prevenția evenimentelor aterotrombotice după sindromul coronarian acut la pacienți adulți cu niveluri crescute ale biomarkerilor cardiaci în combinație cu acid acetilsalicilic (ASA) sau cu ASA și clopidogrel sau ticlopidina
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod