Automedicația responsabilă pe timp de vară - Sfaturi pentru un sejur fără griji

Deși vara este sinonimă cu vacanțe sau concedii, distracție în aer liber, zile mai lungi și temperaturi dogoritoare, este totodată o perioadă a anului în care suntem mai predispuși la anumite afecțiuni, care, negestionate corespunzător, pot provoca stări accentuate de disconfort sau chiar probleme serioase de sănătate.

„În lunile de vară, farmaciștii pot oferi sfaturi valoroase cu privire la protecția optimă împotriva razelor solare, combaterea insolației, evitarea deshidratării sau tratarea înțepăturilor de albine, a leziunilor ușoare sau a afecțiunilor minore cu ajutorul diferitelor produse care se eliberează fără prescripție medicală. Pentru a se bucura de vară fără vizite la medic sau, mai rău, la camera de gardă, cei care se confruntă cu astfel de probleme pot apela cu încredere la sfatul unui farmacist”, declară Nicoleta Radu, Vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România.

Ce poți face pentru a te bucura de vară fără griji?

1. Apelează cu încredere la protecția solară. Dacă nu ești un pasionat de speologie și ai de gând să îți faci vacanța departe de lumina soarelui, cremele și loțiunile de protecție solară trebuie să fie nelipsite din bagajul tău dacă vacanța. Folosește produse cu un factor de protecție ridicat, preferabil SPF 25 sau chiar SPF 50 dacă știi că urmează să te expui în mod prelungit la soare.

2. Hidratează-te. Pentru ca organismul să funcționeze corespunzător, este nevoie să consumi cel puțin 2 litri de lichide zilnic. Știi probabil asta deja de la avertismentele difuzate periodic de posturile de televiziune. Ai grijă să bei suficiente lichide pentru a evita deshidratarea sau insolația. Fiind perioada vacanțelor, tentațiile sunt mari însă trebuie să știi că alcoolul sau cafeaua nu ajută prea mult la norma de lichide zilnică, cu atât mai mult în zilele caniculare.

3.

Nu uita trusa medicală de urgență. Așa cum acasă ai cu siguranță o trusă medicală care să îți vină în ajutor în diverse situații, ar trebui ca și în vacanță aceasta să nu îți lipsească din bagaj. Aceasta ar trebui să conțină cel puțin un termometru, medicamente împotriva durerii, un antiinflamator și un antispastic, un antiseptic, bandaje sterile și plasturi, un antidiareic. În funcție de locul în care îți faci vacanța, este posibil să fie nevoie să respecți anumite cerințe specifice, cum este cazul vaccinurilor sau medicamentelor pentru anumite boli „exotice”. Este bine să te informezi despre acestea în prealabil, pentru a lua măsurile necesare.

4. Informează-te corect. Este posibil să te confrunți cu anumite situații care să nu necesite neapărat intervenția unui medic, dar care să impună utilizarea unor produse care se eliberează fără prescripție medicală, pentru a gestiona o serie de simptome deranjante.

Indiferent dacă apelezi la produse pe care le-ai mai folosit și cu altă ocazie, citește de fiecare dată prospectul și informațiile de pe ambalaj și respectă indicațiile din acestea. Dacă simptomele persistă sau se agravează, nu amâna vizita la medic.

5. Fii responsabil cu sănătatea ta. Este foarte important ca, dacă nu recunoști simptomele sau nu ești sigur ce produs să folosești, să te adresezi farmacistului. Acesta te poate îndruma fie să alegi în funcție de situație, fie să mergi la medic, dacă este nevoie.

La nivel global, 9 din 10 persoane manifestă simptome ale unei afecțiuni minore o dată la fiecare 4 săptămâni . Indiferent de naționalitate, climat sau localizare geografică, consumatorii se confruntă periodic cu simptome ale diferitelor afecțiuni precum răceală, dureri de cap, disconfort abdominal sau dureri articulare. Consumatorii reacționează similar în abordarea acestora, fie lâsându-le să treacă de la sine, fie gestionează aceste afecțiuni utilizând medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru ȋngrijire personală.

„De cele mai multe ori, pe timp de vară, ne confruntăm cu afecțiuni minore ce pot fi prevenite dacă acordăm o atenție sporită propriei stări de sănătate prin mijloace specifice pentru astfel de perioade. De asemenea, atunci când situația o impune, putem recurge la automedicația responsabilă, însă numai pe baza unei informări corecte în prealabil”,  declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI, asociația reprezentativă pentru sectorul de îngrijire personală din România

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod