"Am ales chirurgia plastică și estetică în ultimul moment, printr-un impuls pe care nu mi-l pot justifica nici astăzi" - Doctor Ovidiu Grecu

Doctor Ovidiu Grecu - Medic Primar Chirurgie Estetică, Plastică și Microchirurgie, Membru al Asociației Chirurgilor Plastici din România si Doctor în știinte medicale, a acordat un interviu în exclusivitate pentru citioarele eva.ro, despre chirurgia estetică.

Practicarea chirurgiei estetice a fost un scop prestabilit sau o direcție descoperită pe parcursul anilor de studiu?

Aș minți dacă aș spune că mi-am dorit dintotdeauna să practic chirurgia estetică, ceea ce am știut tot timpul este că am vrut să devin chirurg. Cert este că în urma examenului de rezidențiat am fost într-o postură dificilă dar fericită de a-mi putea alege orice specialitate medicală. Am ales chirurgia plastică și estetică în ultimul moment, printr-un impuls pe care nu mi-l pot justifica nici astăzi, fără să am nici cel mai mic gand pragmatic. Visam – fiind și la inceputul anilor ’90, cu schimbări de toate felurile în viața noastră – visam și înțelegeam chiar, estetica, ca pe o specialitate medicală futuristă, plină de inovații și care face minuni. Si astăzi pot spune același lucru despre această specialitate numai că acest cuvânt, “minuni “, are cu totul alte înțelesuri pentru mine. Eu îl traduc prin „experiență” , „rațiune”, „statistică”, „comunicare” și consider că astfel se pot face minuni în specialitatea noastră.

Pentru oricine din afara domeniului, când spui „chirurg plastic” deja începe să se gândească la sâni mai mari, fețe întinse exagerat, nasuri de tipul celui al lui Michael Jackson și alte trăsături de acest tip.

De câți ani practicați chirurgia?

Am intrat prima dată în sala de operație în urmă cu 24 ani, iar în specialitatea de chirurgie plastică am intrat acum 21 ani, în 1997 și n-am mai ieșit din ea. Câteodată mă gândesc că  îmi ajunge dar după o pauză – de obicei vacanță – de abia aștept să mă reîntorc. Îmi lipsește sala de operație, cu tot stresul și oboseala pe care o acumulez zilnic.

Chirurgia estetică este dificil de înțeles atât pentru pacient cât și pentru tinerii medici, cât timp îi trebuie unui medic aflat la început de drum să se specializeze și ce sfaturi aveți pentru medicii care aleg aceast domeniu de specialitate?

De multe ori, când mă gândesc la începutul meu, consider că a fost exact așa cum l-aș sfătui să pornească pe oricare tânăr chirurg plastician care vrea să practice chirurgia estetică. Am început cu: ”munca de jos “, urgențe chirurgicale, arsuri de la cele mai mici și izolate, la cazurile din urgență, cu numeroase gărzi până am ajuns la leziuni complexe. Chirurgii trebuie să înțeleagă foarte bine modul în care manipulează țesuturile și procesele de vindecare.
În niciun caz chirurgia plastică  nu înseamnă doar implant mamar, mult silicon și fund mărit. Studiul pe cont propriu, experiența și observațiile făcute de la alți medici, m-au ajutat să înțeleg fenomenul și să mă axez pe subramura pe care o practic astăzi, iubita și hulita chirurgie estetică. Tin minte că prima mea pacientă a fost o colegă, apoi o prietenă a colegei și tot așa a continuat șirul persoanelor care îmi ajungeau în cabinet. Chirurgia este ca o iubită pe care dacă o tratezi cu respect nu te va trăda, din contră, te va răsplăti la rândul ei.

Vă mai aduceți aminte care a fost primul caz cu care v-ați confruntat?  Care a fost soluția la care ați apelat?

Nu știu dacă îmi amintesc chiar primul caz, însă cu siguranța unul dintre primele mele cazuri a fost un mare defect într-o regiune ingrată a feței – zona pleoapei inferioare și a pometelui. Soluția a fost una nu neapărat perfectă, dar inovatoare în acele timpuri, nefiind foarte experimentată de nici un chirurg international și anume expandarea unei “jumătăți de față”. A fost o lupta dificilă, împotriva gravitației, cu puține șanse în favoarea mea și a pacientei. A fost un proces îndelungat, dar în final am reușit să acopăr acel defect cu piele normală, fără să produc o deformare a regiunii ochiului...
să am o pacientă foarte fericită de rezultat.

Dacă ar fi să definiți chirurgia estetică cum ați descrie-o?

O caracteristică definitorie a chirurgiei plastice și estetice este faptul că nici o operație nu este identică și perfect algoritmată, de multe ori necesitând o adaptare, o improvizație, o cumulare de tehnici în  timpul operației. Aceste spontaneități intra-operatorii vin ca un răspuns sau ca o acumulare de experiență provenite din așa numitele intervenții reconstructive, neestetice. Ce vreau de fapt să spun este că pentru a face astăzi o aparent banală operație de implant mamar sau de lifting chirurgul plastician trebuie să aiba o bogată experiență în chirurgia plastică și a arsurilor, să înțeleagă conceptul de lambou, de tip de vascularizație și tehnicile și posibilitățile de manipulare a țesuturilor.

Care sunt cele mai dificile cazuri cu care v-ați/vă confruntați?


Cazuri dificile mi se întâmplă săptămânal fiindcă fiecare pacientă solicită de fapt același lucru: sâni frumoși, domnulte doctor, dar nici prea mici, nici prea mari, să se simtă bine și să arate ca în acestă poză sau ca ai prietenei mele, pe care ați operat-o tot dumneavoastră. La examinarea pieptului constat că partea inferioară a sânului este total nedezvoltată sau cu o multitudine de alte aspecte anatomice care, pentru a obține rezultatul, cât mai apropiat posibil de prețentiile niciodată mici ale pacientelor, transformă o simplă operație de implant mamar într-un adevărat challenge chirurgical ce necesită tehnici reconstructive și o predicție și rafinament al chirurgului in alegerea implantului.

Există cazuri în care refuzați paciente?


Sigur că da, refuz o pacienta atunci când, în urma consultației constat că ceea ce așteaptă acesta de la operație eu știu sigur că nu se poate obține.
În zilele noastre există o tendință de exagerare a cerințelor din partea pacientelor, cerințe pe care eu încerc să le îndeplinesc fără a crește mult riscurile obținerii unui rezultat mai puțin ideal. De exemplu, solicitarea unui implant mamar de volum neadecvat anatomiei pacientei: toată lupta se dă la consultație și arta este să știi când să te oprești. Pacientele au tot dreptul să viseze, chirurgul estetician are datoria să le îndeplinească visele, dar în condiții de siguranță și raționament medical. Astfel, și numai astfel, chirurgia estetică face minuni!

Mai multe detalii despre doctorul Doctor Ovidiu Grecu pe www.drgrecu.ro. Pentru programari 0731.330.362
Clinica MedSport, Bvd Maior Coravu nr. 36-38 Bucharest, Romania.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod