83% dintre copiii din România în vârstă de 6 ani au dinţii afectaţi de carii

Statisticile sunt din ce in ce mai ingrijoratoare, atunci cand vine vorba despre sanatatea dentara a romanilor. Studiile Societatii de Stomatologie Estetică din România arata ca 70% dintre români nu mai au toţi dinţii naturali, iar dintre aceştia 30% şi-au pierdut toţi dinţii, deci deţin sau au nevoie de proteză dentară.

Cum am ajuns aici? “Datorita lipsei educatiei medicale scolare, atat copii cat si parintii nu isi dau seama de importanta sanatatii dentare. Foarte multi copii prezinta lipsuri (edentatii) la varste fragede. Datorita lipsei de educatie medicala putini dintre pacienti inteleg ca o dantura buna determina si o digestie sanatoasa sau lipsa durerilor de cap”, spune medicul stomatolog Bianca Ivanciovici, de la Ident Total Care.

Si statisticile nu se opresc aici.

Studiul arata ca 83% dintre copiii din România în vârstă de 6 ani au dinţii afectaţi de carii, procentul ajungând la 94% la vârsta de 18 ani. “Parintii ar trebui sa constientizeze importanta igienei dentare si sa le impuna copiilor o igiena riguroasa si controale periodice la medicul dentist pentru ca si ei sa isi insuseasca aceste deprinderi sanatoase. In acest scop noi am creat, in clinicile noastre din Iancului si Alba Iulia, sesiuni gratuite in educatie medicala cu intalniri intre medici, parinti si copii pentru a veni in sprijinul parintilor. In aceste intalniri incercam sa ii facem pe copii sa lucreze alaturi de parinti pentru a avea o dantura sanatoasa.
Si incepem prin a le explica avantajele si beneficiile unei danturi sanatoase
”, spune doctorul stomatolog.

Nici la capitolul adulti nu stam mai bine, studiul arata ca 32% dintre români nu reuşesc să se hrănească normal din cauza problemelor de masticaţie provocate de o dantură precară. “In domeniul nostru exista o vorba “Stomatologia nu este scumpa, neglijenta este”, si asta pentru ca daca toti pacientii ar intelege ca trebuie sa avem grija de dantura printr-o igiena foarte buna si ar merge la doctorul stomatolog la controale periodice am putea sa diminiuam sau chiar sa prevenim interventiile mari si costisitoare”, spune medicul Bianca Ivanciovici.

Frica de stomatolog ii face pe pacientii cu probleme reale sa ajunga prea tarziu la medic.

Tendinţa numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în România este în continuă scădere, chiar şi prin comparaţie cu situaţia din timpul regimului comunist: 1,09 consultaţii şi tratamente la un locuitor în 1970 faţă de 0,35 în anul 2008. In România, unui medic stomatolog îi revin în medie 1.725 de pacienţi, potrivit studiului realizat de Societatea de Stomatologie Estetică din România.  Pentru comparaţie, în Norvegia, media de pacienţi la un medic este de 833.

Cazurile in care copii vin la un control fara a avea o durere sunt destul de rare. Din pacate pacientul clasic din societatea romaneasca vine la stomatolog acuzand dureri sau lipsa dintilor.

Din acest motiv doctorii nostri care lucreaza in pedodontie au cursuri facute in psihologie infantila. Nivelul de informare medical ar trebui sa creasca in societate, incepand de la varste fragede prin programe de educatie scolara. Noi am incercat sa aducem aportul nostru prin programele noastre de informare pe care le facem in fiecare weekend si care sunt gratuite pentru toti”, spune specialistul Ident Total Care, Bianca Ivanciovici.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod