Evaluarea Națională la clasele a II-a și a IV-a – Cum ajută aceste testări la diminuarea analfabetismului funcțional

În ultima perioadă, a fost dezbătută intens importanța Evaluărilor Naționale la clasele a II-a și a IV-a. Ținând cont că în urma testelor PISA 2015 a rezultat faptul că 2 din 5 copii nu înțeleg ce citesc și nu pot rezolva probleme simple de logică, specialiștii Intuitext în educație explică de ce Evaluările Naționale sunt utile și cum poate fi redus impactul emoțional.

În ultima perioadă, s-a discutat intens despre eficiența și utilitatea Evaluărilor Naționale în ciclul primar. S-a spus că elevii ar fi prea mici pentru testări atât de riguroase, că ar putea deveni temători în raport cu școala, dar au fost și păreri potrivit cărora evaluările naționale în clasele primare au beneficii de necontestat.

În acest context, Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar, face următoarele precizări în ce privește utilitatea evaluărilor naționale la clasele primare.

„Cred că e necesar să verificăm în ce măsură elevii care au parcurs ciclul achizițiilor fundamentale (adică prima etapă a școlarității, ce cuprinde clasele pregătitoare, I și a II-a) au dobândit instrumentele necesare pentru parcurgerea cu succes a perioadei școlare următoare. De asemenea, se impune o evaluare a achizițiilor elevilor noștri după parcurgerea ciclului primar, achiziții de care e nevoie la gimnaziu. Consider utile aceste evaluări, deoarece rezultatele obținute de elevi stau la baza realizării de planuri individuale de învățare, care au rolul de a îndrepta eventualele lacune constatate în urma testării. Evaluarea Națională nu stresează elevul mai mult decât o evaluare curentă. Am constatat în multe cazuri că părinții sunt mai stresați decât elevii.

În momentul în care primesc confirmarea rezultatelor muncii lor, în urma aplicării unei evaluări externe, copiii capătă mai multă încredere în propriile forțe, fiindu-le insuflată dorința de a învăța pentru a fi la fel de buni în continuare.
Dar pentru ca rezultatele școlare să fie mulțumitoare, e nevoie ca elevii să aibă o atitudine pozitivă în raport cu școala și să-și dorească, în mod real, să descopere singuri cât mai multe informații interesante. Pentru a le încuraja curiozitatea nativă, specialistul Intuitext în educație le oferă părinților și cadrelor didactice câteva idei inedite:

•    Activitățile de învățare constituie modalități active și eficiente de învățare la această vârstă dacă sunt organizate sub formă de joc, întreceri, concursuri, care se pot desfășura individual, în perechi sau în echipă.
•    Învățarea digitală, folosind platforme de învățare on-line este de asemenea foarte atractivă pentru copii.
•    Familiarizarea elevilor cu tipurile de itemi întâlniți în cadrul Testării Naționale e de asemenea un punct important.
În acest sens, pentru antrenament pot fi folosite modelele de teste de pe site-ul ministerului sau auxiliare didactice cu teste concepute după aceeași structură.

În ceea ce privește greșelile profesorilor și ale părinților ce pot determina anxietate în rândul elevilor din clasele primare, Iuliana Drăgan, specialist Intuitext în educație și profesor pentru învățământul primar, declară faptul că „de cele mai multe ori, stresul copiilor privitor la aceste evaluări este indus de părinți sau de unele cadre didactice, care exagerează rolul testării.

În plus, când vine vorba să le explicăm copiilor necesitatea acestor evaluări, e important ca „elevii să știe că e o testare obișnuită, în care ei vor aplica ceea ce au învățat pe tot parcursul anului școlar. Li se va spune, de asemenea, că nivelul testului este mediu și că trebuie să fie atenți, fiindcă au mai rezolvat exerciții asemănătoare.
Îi liniștim pe elevii noștri și spunându-le că timpul alocat testării este suficient pentru rezolvarea tuturor sarcinilor. Foarte utilă este organizarea unei «simulări» a acestor testări folosind modelele de teste furnizate de către minister. Astfel se reduc mult emoțiile, fiindcă elevul știe la ce să se aștepte în momentul evaluării“
, susține specialistul Intuitext în educație.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod