Dezvoltarea emoțională a copiilor criticați în mod frecvent

În ultimii ani, părinții au manifestat un interes deosebit pentru dezvoltarea emoțională a copiilor lor. Totuși, mulți adulți tind încă să aplice metode precum critica frecventă, tonul ridicat sau comparațiile repetate cu alți copii. Specialiștii Intuitext în educație explică riscurile acestor abordări pe termen mediu și lung.

Întrebați ce fel de adulți vor să devină copiii lor, cei mai mulți părinți vor menționa în bună măsură aceleași calități: autonomia, încrederea în sine sau curiozitatea de a descoperi lucruri noi.

Cu toate acestea, în practică există o tendință de a repeta tipare vechi de parenting atunci când sunt reactivate răni nevindecate din copilăria părinților. Din acest motiv, psihologul Elder David susține faptul că de obicei criticile sunt simptome ale unei probleme cu care se confruntă chiar persoanele care critică.

Potrivit specialiștilor Intuitext în educație, emoțiile negative care ies la suprafață în cadrul unui conflict dintre părinți și copii au un impact puternic asupra dezvoltării emoționale a celor mici, mai ales dacă acest tipar de comportament are o frecvență ridicată.

In primul rând, copiii percep critica drept un atac la persoană, și nu o amendare punctuală a unui anumit comportament. În al doilea rând, în acest context cresc șansele de apariție a anxietății, a comportamentelor compulsive și a complexului de inferioritate și, în plus, copiii își vor pierde curiozitatea naturală sau dorința de a se implica pe cont propriu în diverse activități.

Având acces la materiale informative dintre cele mai diverse, unii părinți susțin că și-au îmbunătățit considerabil relația cu copiii, în vreme ce alții se arată mai degrabă dezorientați în fața tuturor acestor exemple și sfaturi de parenting.

De altfel, în cadrul unui sondaj realizat de SuntParinte.ro-un produs Intuitext, la întrebarea „Consideri că este mai greu în ziua de azi să fii părinte decât era când ai fost tu copil?“, 69.2% dintre părinți au răspus DA, 21,3% au oferit un răspuns negativ și numai 9.6% nu s-au putut pronunța.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod