Cum să înveți copilul să facă la oliță

De cele mai multe ori, oliţa vine la pachet cu un car de nervi, frustrare și epuizare de ambele parți: copil și părinte. Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, părinţii trebuie să țină cont de câteva lucruri, care fac această trecere mai ușoară.

"Fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare. Acest lucru este valabil și pentru capitolul „oliţă”. Unii răspund mai repede la acest aspect, alţii mai târziu. Apoi, mai devreme nu înseamnă mai ușor! Perioada recomandată de către specialiști este de între 2 și 3 ani, însă unii reușesc înainte de 2 ani, alţii după 3 ani.

Secretul? Piticul trebuie să fie gata atât emoţional, cât și fizic, dar și părintele trebuie să fie pregătit pentru a-l antrena pe cel mic și pentru a-i deveni un partener care să-l încurajeze mereu", spune psihologul Mirela Țigănuș.

În acest sens, prof. Univ. Mihaela Minulescu propune în cartea „Psihologia copilului mic” un test pentru a verifica dacă copilul este sau nu gata pentru acest lucru. Dacă părintele poate bifa cel puţin cinci din următoarele semne, poate încerca introducerea oliței în rutină de zi cu zi.

-Știe că a făcut treabă mare pe parchet sau pe pat.
-Scutecul său este uscat cel mai adesea datorită intervalului mai lung între pipiuri.
-Știe când este gata să facă pipi sau caca.
-Stă bucuros pe oliţa, chiar dacă nu face nimic.
- Este fericit că nu mai face în scutece.
-S-a cerut deja la oliţă.
-Este bucuros când vezi că a făcut ceva în oliţă.
- Are peste 2 ani.
-Poate să se tină puţin.
- Îţi poate spune când îi vine și e gata să facă.

Este indicat că părintele să-i cumpere copilului o oliță mult înainte de a o folosi, pentru a se obișnui cu ea, apoi să o țină aproape, pentru a fi „pe fază”, când micuțul va avea nevoie de ea.

Părintele trebuie să observe când copilul dă semne „că-i vine”, să-i explicite acestuia care sunt semnele și cum să anunțe. De asemenea, foarte important este că acesta să fie îmbrăcat lejer pentru a se putea „descotorosi” repede de haine și să-i verifice pampersul după somn. Dacă e mai uscat, e semn bun, dacă nu, e semn că trebuie să mai aștepte puțin.

"Regula de aur: fiţi consecvenţi și perseverenţi! Când e așezat pe oliță, atunci doar treaba aceea trebuie s-o facă și nu altceva. Stai alături de copil şi demonstrează-i că-i ești un partener loial și de încredere, pe care se poate baza, încurajează-i „producţiile”, oricât de mărunt ţi s-ar părea acest lucru.

Se poate întâmpla să nu „producă”... nu-l critica. În timpul zilei poţi să-l lăsaţi în chiloţei, astfel încât, atunci când face, să simtă disconfortul deoarece pamperșii din ziua de azi sunt atât de „performanţi” încât copilul nu simte nici cel mai mic disconfort. Ţineţi cont de faptul că piticii învaţă mai întâi să facă „treaba mare”, apoi „pipi” ", mai spune psihologul Mirela Țigănuș.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod