Asertivitatea, o conditie a dezvoltarii personale

Asertivitatea se invata, prin exercitiu si prin actiune. Este diferita de pasivitate, care implica nepasare si lipsa de comunicare, dar si de agresivitate, prin care cei din jur au de suferit.
Ce este asertivitatea?

O persoana asertiva isi sustine punctul de vedere si interesele, fara a le nega pe ale celorlalti si fara sa manifeste frica.
Sa ai o atitudine asertiva inseamna, asadar, sa treci peste temeri si jena si sa te comporti in mod constructiv si ferm in relatia cu cei din jur.
De cate ori nu am dorit sa refuzam anumite sarcini si, paradoxal, le-am  acceptat si chiar dus la bun sfarsit? De cate ori nu ne-am intrebat ce ne dorim, cu adevarat, de la cei din jurul nostru?
Persoanele asertive stiu exact ce nevoi au, manifesta o atitudine increzatoare, fac complimente sincere si stiu sa primeasca atat laude, cat si critici justificate. Din acest motiv, au mai mari sanse sa reuseasca in viata decat oamenii pasivi sau agresivi.
 
Top 10 sfaturi pentru a fi mai asertivi:

Asertivitatea se invata, prin exercitiu si prin actiune.
Este diferita de pasivitate, care implica nepasare si lipsa de comunicare, dar si de agresivitate, prin care cei din jur au de suferit. Practic, o persoana asertiva dispune de inteligenta emotionala si da dovada de proactivitate. Stie cand sa faca compromisuri, cat sa lase de la sine si ce sa negocieze, astfel incat sa ii fie bine.

Iata ce poti face pentru a fi mai asertiv:
1.    Doar tu ai dreptul sa iti judeci actiunile. Parerea celorlalti nu trebuie sa te afecteze si trebuie sa-ti stie adevarata valoare.
2.    Invata sa spui NU actiunilor si persoanelor care iti creeaza o stare de disconfort
3.    Considera fiecare greseala pe care o faci un pas in plus spre cunoastere si progres, nu un esec sau un regres.
4.    Cunoaste-ti drepturile! Returneaza, spre exemplu, produsele achizitionate asupra carora te-ai razgandit.
5.    Cere si ofera feedback, caci acesta este constructiv si te ajuta sa iti eliberezi energiile negative care iti blocheaza dezvoltarea.
6.    Nu trebuie sa le stii pe toate, deci nu e o rusine daca, din cand in cand, spui “ nu stiu”.
Marele filosof Socrate spunea : „Eu stiu ca nu stiu nimic”. Intotdeauna avem ceva nou de invatat, deci nu pune presiune asupra ta mai mult decat trebuie.
7.    Protejeaza-ti familia si intimitatea, caci acolo este „ sursa” ta de energii pozitive, care te pot motiva sa devii mai bun zi de zi.
8.    Nu te mai lasa manipulat de cei din jur.
9.    Nu monopoliza discutiile, nu face presupuneri si nu eticheta.
10.  Evita sarcasmul, caci denota o atitudine agresiva.

Nu este suficient sa fii asertiv doar verbal, ci si non-verbal, prin contactul vizual, prin tonul vocii si printr-o mimica adecvata.
 
Asertivitatea- cheia dezvoltarii personale:
Daca doresti sa te dezvolti personal, sa devii mai bun in tot ceea ce faci si mai respectat, fii o persoana asertiva!
Gandeste pozitiv si actioneaza pentru a obtine ceea ce vrei.
Aceasta atitudine te va ajuta sa ai o mai mare stima de sine si sa eviti acumularea de frustrari, care duc, adesea, la depresii si stari de anxietate.
Daca vrei sa iti cultivi asertivitatea, dar nu ai exercitiu si nu iti gasesti motivatia necesara, poti apela oricand la un psiholog, pentru a te ajuta sa regasesti in tine resursele necesare schimbarii.
„Pana la urma, ti se indeplineste ceea ce-ti doresti. Eu, una, am ajuns sa vorbesc cu oamenii si sa le arat binele si frumosul din ei.”- Cristina Podgoreanu, psiholog clinician.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod