“Zestrea” by Liliana Ţuroiu la sărbătorirea a 150 de ani de Regalitate în România

Prestigiosul proiect cultural “Zestrea” by Liliana Ţuroiu a fost prezent, pe 7 și 8 septembrie, la celebrarea a 150 de ani de Regalitate în România. Concertul din Sala Schumann, în incinta Muzeului de Artă și evenimentul jubiliar, organizate cu această ocazie de Institutul Cultural Român și  Asociaţia Culturală Româno-Germană Atheneum, au avut loc în Germania,  la Düsseldorf.

La invitația Institutului Cultural Român și a Asociaţiei Culturale Româno-Germană Atheneum, designerul Liliana Țuroiu a participat cu o nouă expoziție de artă și costum la un proiect cultural-istoric de anvergură, care a marcat 150 de ani de Regalitate în România.

Evenimentul jubiliar a fost găzduit, ieri și alaltăieri, pe 7 și 8 septembrie, la Castelul Jaegerhof, în Düsseldorf, Germania - un loc istoric, de unde Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a plecat pentru a deveni rege al României. Anul 2016 marchează, de altfel, trei momente istorice importante, acum împlinindu-se 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866.

Atât la concertul festiv din Sala Schumann, în incinta Muzeului de Artă din Düsseldorf, cât și la evenimentul oficial de la Castelul Jaegerhof, balerine din corpul de balet al Operei din Düsseldorf au purtat costume somptuase din colectiei “Zestrea“ by Liliana Țuroiu.

Inspirate de straiele prețioase ale domnițelor din Țara Româneasca, ținutele au fost alese în perfect acord cu  tema principală a manifestărilor culturale: “George Enescu –Rapsodia Română” și sărbătorirea a 150 de ani de Regalitate în România.

Colecția “Zestrea” este prezentă și în “Caietul Istoric dedicat Regelui Carol I al României”, catalogul realizat de Institutul Cultural Român și Asociaţia Culturală Româno-Germană Atheneum cu această ocazie și care a fost dăruit tuturor oficialităților prezente în cadrul evenimentelor jubiliare.

“Zestrea” by Liliana Ţuroiu este mai mult decât o colecţie de veşminte: este un proiect cultural și educațional, de promovare a identităţii naţionale și de încurajare a dialogului intercultural.
Proiectul cuprinde atât colecţia vestimentară modernă, inspirată din costumul tradiţional românesc, cât şi un album de artă şi costum, ale cărui fotografii au fost realizate în cel mai vizitat obiectiv turistic românesc, Castelul Bran.

Astfel, evenimentele festive din 7-8 septembrie 2016, de celebrare a 150 de ani de Regalitate în România, au reprezentat încă o ocazie cu care designerul român Liliana Ţuroiu a promovat valorile autentice ale României - istorice, etnografice și culturale, ca și frumusețea sufletului românesc, exprimată prin culoare, textură și simboluri.

Ca un adevărat ambasador al turismului şi al valorilor româneşti, Liliana Ţuroiu, Lector Universitar Doctor în cadrul Departamentului de Modă al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti,  sprijină în mod continuu cultura românească.
Nu numai prin expoziţiile sale de artă şi costum contemporan, ci şi prin numeroase conferinţe pe care le-a susţinut de-a lungul timpului, în cadrul unor prestigioase instituţii academice internaționale.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod