"Maria, Regina Inimilor", triumf al spectacolului-eveniment marca Liza Panait

Au trecut 100 de ani de când Regina Maria, poate singura femeie din istoria noastră care și-a asumat plenar rolul de lider al întregului popor, a pornit într-un turneu internațional menit să întoarcă la 180 de grade imaginea României de atunci, șifonată de bâlbele politicienilor. A plecat cu fruntea sus, a fost primită peste tot cu ovații și respect, a folosit toate instrumentele pe care le avea la dispoziție, a negociat în stilul ei unic cu cei mai puternici bărbați ai lumii și s-a întors practic cu visul tuturor românilor, țara reîntregită, la braț!

Acest centenar, 100 de ani de la prezența Mariei la Conferința de Pace de la Paris, a fost sărbătorit cu fastul datorat unei mari Regine a Inimilor la Palatul Bragadiru, într-un spectacol eveniment susținut de Secretariatul General al Guvernului și realizat de Asociația Humaniterra. "Vive la Reine!", "Vive la Roumanie!" - au fost ovațiile auzite în Capitala Franței acum 100 de ani și au fost cuvintele simțite în suflet de cei peste 500 de invitați din Micul Paris în această seară de neuitat.

Manuela Hărăbor a interpretat magistral rolul Reginei Maria care însuflețește cu talentul său același personaj și pe scena Teatrului Metropolis, în piesa „Regina Maria” de Dr.
Venerus Popa. De asemenea, membrii ai Guvernului, reprezentanți ai Parlamentului, oameni de afaceri, televiziuni și personalități (Profesor Constantin Dulcan, Ivan și Georgiana Patzaichin, ASR Prințul Paul și Prințesa Lia, Bogdan Stanoevici, Sanda Ladoși, Mirabela Dauer, Raul, Ozana Barabancea, Eugen Cristea, Cristina Deleanu, Adina Buzatu, Thea Haimovitz, Roxana și Paul Gabor Iliescu, Brandușa Novac, Dr. Dana Jianu , Ava, Alice Năstase Buciuta ) au rememorat anii plini de furtuni și glorie de atunci. Spectacolul realizat de echipa Lizei și a lui Viorel Panait se înscrie în seria evenimentelor Tribute și a fost structurat în două părți distincte, ambele cu iz regal - o prezentare de costume reinterpretate, create de Liza Panait și presărate magistral cu imagini, filmări, recitări și muzică din acei ani și un show muzical de excepție, pus la punct de Orchestra Metropolitană București dirijată de Maestrul Daniel Jinga, cu arii cunoscute interpretate de tenorul Alin Stoica și soprana Mădălina Barbu.

"Regina Maria este femeia pe care o iubesc enorm" a spus Liza Panait "este un exemplu desăvârșit de patriotism, de femeie, de mamă, de partener devotat.
Știu că a fost alături de noi în această seară și a simțit cât de mult apreciem ceea ce a făcut pentru noi toți. Ne-a întregit. Acum poate a venit timpul să ne unim."  Spectacolul a început cu un fragment din emoționantul testament simbolic lăsat de Regina Maria poporului român.

“Când veți citi aceste slove, eu voi fi trecut pragul tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce v-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să vă mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. Te binecuvântez iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară care ai trăit în inima mea. Minunată țară pe care am văzut-o întregită, al cărei vis strămoșesc l-am visat și eu și mi-a fost
îngăduit să-l văd împlinit. Dacă toate cele frumoase vă vor aminti de mine, voi fi pe deplin răsplătită pentru dragostea ce v-am purtat-o, căci pentru mine FRUMOSUL A FOST UN CREZ! Dar, mai presus de toate, amintește-ți popor al meu, că te-am iubit și că te binecuvântez cu ultima mea suflare: IUBIŢI ŞI FIŢI FOLOSITORI UNUL ALTUIA, CĂCI AŞA TREBUIE SĂ FIE!”

Apoi evocarea a continuat cu patru tablouri marcante din viața ei și a noastră - "La belle epoque", cu ținute stilizate din perioada de tinerețe a Reginei, cu voaluri, cu catifea, dantelă, tul brodat, șifon, cu strălucirea acelor timpuri pline de frumusețe, baluri cu valsuri, și multă bucurie.
A urmat "War Time", cu marșuri ostășești, ținute inspirate din costumele militare, cu broderii manuale și materiale pline de culoare și substanță.

"România Mariei" este tabloul despre care profesorul Dulcan a mărturisit că "nu am văzut niciodată o colecție mai emoționantă și mai amplă de costume populare reinterpretate unde prezența Mariei să fie atât de vie".
Costumul popular pe care ea l-a iubit, l-a onorat și l-a purtat în stilul său inimitabil. Aici perlele au fost vedetele, ce și-au pierdut șirul printre broderiile manuale și simbolurile presărate peste tot. În final, "Anii 20" este tabloul inspirat din fabuloasa vizită a Reginei în America în anul 1926, unde a fost primită cu onoruri de cel mai înalt rang.

Tablourile au fost marcate de aparițiile Reginei Maria printre noi, cu ajutorul actriței Manuela Hărăbor, a veșmintelor de o frumusețe năucitoare create de Liza Panait, a echipei de make-up formată din Andreea Tudor, Bogdana Bololoi și Beauty Make-up Artistry cu produse SLA Paris și de hair styling-ul magistral realizat de echipa Helen Studio condusă de Elena Oseacă.
Nu puteau lipsi celebrele ei paftale ce-i mângâiau talia zveltă, și ele reinterpretate prețios cu pietre și perle. Amfitrionul serii a fost actorul Marius Bodochi, și el emoționat de importanța acestei plecăciuni în fața celei mai iubite Regine pe care acest Popor le-a avut.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod