Ionela Bran a lansat de Dragobete, cămașa stilizată "Simboluri românești"

Atelierul de creație by Ionela Bran a lansat cu ocazia Dragobetelui un obiect vestimentar versatil,o cămașă stilizată, numită "Simboluri românești". Având un croi de ie și un desen inspirat din arta naivă românească, cămașa creată de Ionela Bran poartă pe piept simbolul inimii, care încadrează un cuplu, fiind completată cu motive tradiționale românești, reprezentând crucea în X, ce are în colțuri luna în diverse faze, realizate în culorile specifice costumelor populare - roșu și negru.

"Am realizat această cămașă pentru a oferi clienților posibilitatea de a purta un obiect vestimentar adaptat vieții moderne, dar care să amintească de tradiția populară românească. Materialele naturale din care este realizată și croiul comod garantează confortul și o fac ușor de integrat în orice ținută, indiferent de  anotimp", a declarat Ionela Bran.

Cămașa, numită astfel pentru că este simbol al apărării, obiectul vestimentar cel mai aproape de piele, care a însoțit omul în toate riturile de trecere, poartă câteva motive populare cu semnificații aparte.

Printre acestea: inima-fereastră a sufletului, protejează cuplul și familia; roșu-simbolul sângelui, al vieții, al soarelui și focului purificator; negru-statornicia și eternitatea; crucea în X-nu doar prietenie ci și legături de sânge, păstrarea legăturii cu locurile natale; floarea-frumusețea, armonia, idealul, puritatea și tandrețea.

Atelierul de creație by Ionela Bran a fost înființat în 2015 de către sociologul și etnologul Ionela Bran, în urma unor documentări amănunțite în domeniul artei tradiționale românești, cu scopul de a restaura, conserva și tezauriza vechi costume populare.
Ele reprezintă  o inepuizabilă sursă de inspirație pentru costumele destinate ansamblurilor populare, pe care atelierul le realizează la comandă,  dar și pentru creații vestimentare moderne, care se adresează citadinilor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod