Ia traditional romaneasca - frumusete la superlativ

Orice femeie care poarta ia romaneasca este o aparitie divina. Devine angelica, asa cum orice romanca stie sa fie. Pentru Aneta Bocai ia traditional romaneasca inseamna frumusete la superlativ, dar si calitate. Respira aer de traditie populara si iubeste enorm lucrul facut de mana. Magazinul ei de pe facebook este ofertant, iar daca vrei sa iti invalui trupul intr-o ie sau o fota vintage, atunci vei avea de unde alege.

Atractia fata de ia romanesca are radacini mai adanci, chiar in copilarie si a dezvoltat un sentiment care a crescut din ce in ce mai mult. Pe masura ce am cunoscut mai bine secretele crearii ei, am  realizat ca este un obiect de imbracaminte  pur si simplu perfect. Am intrat in  contact cu arta populara romanesca in casa din Bucuresti  a bunicii mele din partea tatalui, originara din Oltenia, unde se respira un aer de traditie populara si de dragoste pentru lucrul facut de mana. Am admirat intotdeauna tesaturile din lana, ce acum ating 100 ani, din lada ei de zestre, am fost fascinata de armonia culorilor, complexitatea simbolurilor si atingerea fibrelor, cunoscand din povestile sale modul natural de obtinere a materiilor prime. Ma consider extrem de norocoasa  si mandra pentru ca povestea colectiei mele se leaga si de partea Moldovei, Judetul Neamt, satul Pildesti, acolo unde s-a nascut mama, intr-o familie cu traditie in crearea costumelor populare si tesaturilor manuale realizate la razboi.

Povestirile mamei despre clipele petrecute impreuna cu strabunica la lucru ma emotioneaza de fiecare data. Azi am constientizat si am invatat sa apreciez munca anevoioasa a oamenilor care au creat aceste giuvaere nationale si totodata am devenit iremediabil fermecata de arta populara romaneasca.”- Aneta Bocai.

Prima ie purtata de Aneta Bocai a fost cea a bunicii ei din Oltenia. Iubeste antichitatile, iar prima hora din sat a jucat-o la 16 ani. “Izvorul pasiunii mele sunt piesele mostenite. Sursele de inspiratie sunt familiale si totul a plecat de aici. Prima ie purtata a fost cea a bunicii din Oltenia, la o serbare scolara.  O ie brodata de ea, in secret, pentru a nu divulga modelul  fetelor din sat, la varsta de 16 ani, pentru prima iesire la hora . Maiestria bunicii  si atentia pentru detaliu am cunoscut-o apoi si in minunatele obiecte crosetate, perne, cuverturi, stergare si rochii ce imi erau destinate, spre rasfatul si incantarea mea. O influenta covarsitoare a avut si matusa mea Mariana Bocai. Inca din copilarie mi-a cultivat aceasta dragoste pentru antichitati. Obisnuim sa vizitam magazine  cu obiecte vechi de valoare, bijuterii, mobila si tot ce tine de arta si cultura, calatorim in tara si strainatate, vizitam muzee si orase antice.”- Aneta Bocai.

Aneta Bocai a reusit sa pastreze entuziasmul  de a colectiona atat de mult timp ia romaneasca, fota, costumul popular. Un izvor atat de complex, atat de variat, plin de semnificatii.
Sunt de parere ca atunci cand iubesti ceea ce faci, entuziasmul se intensifica. Cand iei parte la o ''simfonie de culori'’,  cand iti ocupi timpul invatand si intrerpretand simbolistica populara si aflandu-te īn cadrul feeric al costumelor populare, ei bine, nu ai cum sa te plictisesti. Toate aceste elemente au concurat spre a-mi tine vie pasiunea pentru arta populara romaneaca. Totul a inceput cu achizitionarea primei piese apoi entuziasmul este usor de pastrat fiind dat de piesa, de frumusete in primul rand. Varietatea si unicitatea lor ma stimuleaza, creeaza in mine dorinta de a le conserva pentru ca fiecare iti tramnsmite o senzatie unica. Iubesc unicitatea iilor, sunt incantata de fiecare data cand gasesc o ie semnata, (se numeste straja) cu o zona personalizata, un semn disctinctiv brodat cu un anumit rol, o cheita sau ceva ce numai cea care a cusut  ii cunostea taina".- Aneta Bocai

Ia romaneasca este o piesa vestimentara inestimabila. Porti un astfel de vesmant autentic si simti ca esti unic. “Textura si coloristica trezeste in mine  amintiri  si ma poarta cu gandul in trecutul in care lumea traia int- un mod mai simplu in stransa legatura cu natura.O lume departe de viata trepidanta, citadina din zilele noastre. Costumul popular imi inspira un melanj de nostalgie si liniste  interioara. Purtand ii autentice simti ca esti unic. Costumul popular romanesc este izvorul inspiratiei mele si nu numai, odata ce incepi sa imbraci piese de costum traditional ai senzatia ca  orice alt tip de imbracaminte nu se ridica la acelasi nivel, senzatie care poate fi datorata incarcaturii simbolistice, creativitatii si muncii depuse pentru realizarea  face sa fie parte a identitatii  poporului nostru".- Aneta Bocai

Memorabila a fost intalnirea cu Iulia Gorneanu, in cadrul expozititiei sale, de la Muzeul Palatului Cotroceni, o sustinatoare a traditiei si culturii romanesti, care se remarca nu numai prin rafinament vestimentar, introducand piese vintage in tinute actuale, dar si prin o personalitate adorabila.
Admira si o impresioneaza vocatia oamenilor ce au depus o munca titanica in crearea acestor simboluri nationale,  prin intermediul carora au reusit sa transmita emotie

De fiecare data cand ating o piesa ma copleseste gandul motivului realizarii ei, cum a fost  brodata, cu cat entuziasm, dragoste si speranta au lucrat acele maini, fie ca au fost ale unei fete ale unei viitoare mirese ale unei femei care au pictat cu acul  un simbol, o urare, o rugaciune, o taina, simbolistica fiind foarte complexa. Inca din antichitate au fost transmise prin intermediul tesaturilor si cusaturilor simboluri inspirate din natura si univers cu rol de protectie, belsug, etc".- Aneta Bocai

Aneta Bocai considera ca romancele trebuie sa poarte ia autentica si ca Mehedinti este o zona in care costumul popular e aparte. “Consider ca majoritatea romancelor au un simt estetic foarte bun. Iile au un plus fata de alte obiecte vestimentare, poseda versatilitate stilistica. O poti combina la diferite tinute in toate ocaziile. Ia romaneasca autentica face ca orice femeie sa arate sublim si ii confera o aura speciala. Romancele ar trebui sa poarte ia mult mai des ma refer la ia  autentica, sa invete sa  cunoasca si sa aprecieze valoarea lor inestimabila pentru a  transmite  noilor generatii  mandria de a fi roman si  unicitatea traditiei nostre populare cu care ne identificam ca popor. Trebuie sa recunosc ca in ultimul timp am remarcat interesul tot mai mare al romancelor pentru portul traditional. Imi plac toate zonele in care apare ia romaneasca, pentru ca fiecare zona are ceva specific, costumele fiind create pentru caracteristicile fiecarei zone dar trebuie sa recunosc ca cel mai mult imi plac costumele de Mehedinti, valnicele, acele fuste crete tesute, si brodate sunt de o frumusete rara.
Creatiile femeii romance din vechime demonstreaza inteligenta si bunul gust in crearea modelelor si imbinarea culorilor ce au ramas actuale, azi fiind  demne de prezentat pe  cele mai mari podiumiuri de moda ale lumii.
”- Aneta Bocai.

sursa foto:PR; sursa text: lumeaintrend.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod