Ancuta Dorohoi - a dus costumul popular romanesc la Viena, la Eurovision

Ancuta Dorohoi iubeste limba germana, dar iubeste si costumul traditional romanesc. Cine ar fi crezut ca germana ar fi imbracat-o atat de frumos romaneste si daca e sa ne intrebam cum se imbina toatea astea, atunci raspunsul vine usor- din patima pentru frumos. Cunoaste limba germana de la bunicul ei. O preda live pe o pagina de facebook.

Predau germana atat online, pe Deutsch mit Zboiiing, cat si sub forma de traininguri de invatare, la companii din vestul Romaniei. Bunicul meu este pe jumatate neamt. Datorita lui am invatat germana, iar apoi am predat si dansuri germane, loc unde am facut cunostinta cu Tracht-urile, acele costumele populare germane foarte vesele si versatile.
E drept ca aceste costume au depasit de mult bariera dansului. Acum fac parte din garderoba zilnica. La fel si costumul popular romanesc, pe care il iau de la magazinul Anetei Bocai. Un magazin online din care am ce alege, iar frumusetea acestor vesminte e unica
“, spune Ancuta Dorohoi.

Povestea ei e autentica, la fel ca si costumele pe care le poarta, iar una dintre cele mai mari realizari, asa cum este pagina de turism Zboiing, s-a nascut dintr-o intamplare cu vesmant popular romanesc: “O familie germana a dorit sa viziteze Romania, iar astfel am ajun ghid prin tara. Mi-am propus sa le ofer o experienta unica, astfel ca, in tot timpul petrecut in Romania  alaturi de mine, eu am purtat costum popular romanesc.
Asa a aparut si pagina de turism Zboiiing. Legat parca, am dus apoi costumul popular romanesc la Viena, la Eurovision. A fost cea mai frumoasa experienta in costum popular: 7 zile, 7 costume populare romanesti. In urmă cu cateva luni am descoperit-o pe Aneta Bocai – pe facebook  - si am adaugat-o la prieteni, caci eram fermecata de costumele oferite de ea spre vanzare. Intre timp insă, postam si eu poze cu diferite costume ce imi apartineau, lucru care i-a atras si ei atentia. Asadar, m-a contactat si mi-a propus o colaborare, care sper sa fie de bun augur. Ea imi pune la dispozitie costumele, eu le port si astfel demonstram ca frumusetea costumului popular romanesc este oglidinta si prin munca online.


Aneta Bocai, detinatoarea magazinului online Costum Traditional Aneta Bocai stie ca o astfel de initiativa este cu adevarat binevenita, iar inventarul costumului popular promovat online va intregi proiectul ei de promovare a valorilor traditionale romanesti.

“Mi-au atras atentia fotografiile Ancutei Dorohoi purtand  piese traditionale romanesti.
Mi-a placut sa o vad si in costumul tirolez( nemtesc, austriac), atat in calatoriile cu Zboiiing cat si in alte proiecte ale sale. Am admirat imagini desprinse din povesti si am pasit odata cu ea in locuri fermecate. Am apreciat pasiunea, frumusetea si bunul gust. Dorinta ei de a face cunoscute turistilor straini istoria, locurile si portul nostru traditional a completat si intregit proiectul meu de promovare al costumului traditional autentic vechi, dar si a colectiei de piese tiroleze ce o veti putea admira in curand. Costumul traditional autentic este un adevarat templu la purtator, contine o suma de simboluri, revelari ale sacrului cu rol de protectie divina care ii dau o poveste.
Aceasta haina purtatoare de har ca si icoana, ne da o identitate culturala unica, inimitabila. Un costum nefalsificat trebuie sa contina o naratiune cosmologica, e o minirecapitulare a cosmosului
”, spune Aneta Bocai.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod