Totul despre liftingul facial

Odată cu trecerea timpului pielea feței își pierde elasticitatea, pliurile naturale, în special șanțurile nasolabiale se adâncesc și apar pliurile de marionetă, mușchii se relaxează, colțurile gurii se lasă, ovalul feței este mai puțin net, obrajii împovărează maxilarele. La acestea se adaugă o topire a grăsimii la nivelul obrajilor și pomeților. Această distribuție a volumelor îngreunează și mai mult fața. Doctor Chirurg Estetician Dana Vasilescu ne explică ce presupune operația de lifting facial.

Liftingul facial este o intervenție chirurgicală care îndepărtează excesul de piele și reîntinde structurile subiacente, mai ales mușchii și grăsimea. În funcție de cerințele pacientei există mai multe tipuri de lifting, care merg de la simplul mini lift, ce îndepărtează un exces de piele moderat, la liftingul cervico-facial, care tratează pliurile feței, ovalul feței și gâtul pentru a redrapa pielea și a reda tinerețea volumelor feței. Obiectivul unei astfel de intervenții nu este de a schimba nici forma și nici aspectul feței și nici de a-i suprima expresivitatea. Dimpotrivă, simpla restaurare a diferitelor structuri anatomice ale feței și gâtului (piele, mușchi, grăsime) îi permite pacientului să-și regăsească aspectul existent anterior.  

Această intervenție poate fi indicată de îndată ce devin evidente semnele îmbătrânirii sau mai târziu, în funcție de dorințele pacientei. Anumite condiții cum ar fi slăbirea severă, fumatul și expunerea excesivă la soare pot justifica realizarea acestei intervenții la o vârstă mai precoce.

În sechelele de slăbit, liftingul feței este necesar deseori, deoarece trebuie să se redrapeze fața și gâtul.

Tipuri de lifting facial
 
Mini liftul sau liftingul facial parțial - Această operație constă în întinderea pielii cu o decolare limitată și fără a atinge planul subiacent. Liftingul facial parțial poate fi realizat destul de devreme la pacienți care prezintă o relaxare precoce a pielii sau la câțiva ani după un lifting cervico-facial în scopul prelungirii efectelor primului lifting în partea inferioară a feței.

Liftingul subcutanat al feței -  În acest tip de lifting facial, decolarea subcutanată este mai importantă și cantitatea de piele rezecată este mai mare, în special la nivelul gâtului. Această tehnică este utilizată la pacienți cu o mare distensie cutanată, atunci când țesuturile de susținere, adică platisma și planul superficial musculo-aponevrotic, situați chiar sub piele, sunt încă de bună calitate.  

Liftingul cervico-facial cu reîntinderea SMAS -  În prezent, tehnica modernă de lifting cervico-facial nu tratează doar pielea, ci și mușchii care o susțin și grăsimea. Acest strat de mușchi foarte fini și superficiali ai feței poartă numele SMAS (sistem musculo-aponevrotic superficial).  Strângând și repoziționând și acest strat mai profund, se obține un efect mai durabil și mai natural, deoarece pielea nu trebuie întinsă și ea. Se pot evita de asemenea disecțiile întinse ale pielii, în special la fumători, deoarece aceasta păstrează și mai mult circulația sanguină a pielii. Această metodă se utilizează cel mai frecvent pentru liftingul facial.
Acest tip de lifting este și un lifting al părții inferioare a feței și al gâtului.

Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, se recomandă informarea chirurgului și anestezistului asupra eventualelor tratamente curente și evitarea în special a aspirinei și medicamentelor asimilate cu 2 săptămâni înainte de operație. Liftingul facial durează între 1 oră și jumătate și 3 ore și se poate face sub anestezie locală asociată unei sedări sau sub anestezie generală.  Se fac incizii clasice în jurul urechilor. Inciziile sunt ascunse în linia părului sau în păr. Ele ocolesc urechea extrem de discret astfel încât după câteva săptămâni devin invizibile. La bărbați, cicatricile vor fi adeseori mai scurte. Pielea este apoi redrapată pe planul profund și excesul de piele se rezecă. În cazul particular al liftingului cervico-facial, repunerea în tensiune a SMAS se efectuează înainte de a elimina pielea excedentară. În mod normal pacientul poate să se întoarcă acasă în aceeași zi sau pentru propriul confort poate să rămână peste noapte la clinică, cu un pansament remodelator.  

Urmările unui lifting al părții inferioare a feței

Pansamentul este scos după 24 – 72 ore. În urma intervenției se pot observa un ușor edem facial și mici echimoze (aceasta depinde de la un individ la altul), dar se resorb foarte repede. Pentru a face cicatricele cât mai invizibile posibil, după un lifting facial, firele de sutură sunt scoase în momente diferite, deoarece grosimea pielii variază în funcție de diferitele zone și în consecință se cicatrizează în mod diferit.
Pacienta își poate spăla părul cu un șampon blând a doua zi după operație.

Nu există dureri postoperatorii, ci mai degrabă o senzație de tensiune a feței, chiar și înțepături. Reluarea activității se poate face de obicei între 1 și 3 săptămâni. Majoritatea inciziilor vor fi ascunse în spatele liniei părului și nu vor schimba coafura. Este normal să fie resimțită o stare de tensiune la nivelul firelor sub piele și o senzație de furnicături sau dimpotrivă, reducerea sensibilității pielii sau hipoestezia este frecventă și perfect normală în săptămânile care urmează.

Posibile complicații

Există un risc minim de întârziere a cicatrizării, în special la fumătorii înrăiți care prezintă o circulație arterială și venoasă defectuoase. De aceea se recomandă întreruperea fumatului înainte de operație. Vor putea să apară câteva edeme, inflamații și echimoze (dar se resorb repede). Incapacitatea de muncă durează 8 – 10 zile. Aceasta este puțin mai îndelungată dacă liftingului facial i s-au asociat blefaroplastia, dermabraziunea sau peelingul.

Rezultate

Se obține un efect de întinerire apreciabil și foarte natural: fața nu are un aspect «chirurgical» și și-a recăpătat trăsăturile proprii individului respectiv cu 10 – 15 ani înainte. Obrajii sunt întinși, ovalul feței este redesenat complet și ridurile de pe gât dispar, mai ales în cazul liftingului cervico-facial.

Asocierea altor intervenții

Se întâmplă adeseori ca pentru a obține o reîntinerire totală a feței să fie necesare operații complementare, ca de exemplu chirurgia estetică a pleoapelor, liftingul frunții și sprâncenelor sau un lipofilling al feței prin injectare de grăsime proprie.

Dacă pielea este ridată, textura pielii este modificată și trebuie să se asocieze alte tratamente, ca de exemplu dermabraziunea peribucală sau peelinguri medii ale feței în mai multe ședințe. Uneori, pentru a obține un rezultat optim,  trebuie să fie remodelată însăși structura osului, printr-un implant mentonier sau implante malare pentru pomeți, dacă nu există grăsimea necesară.
 
Trebuie să se practice și o liposucție a gâtului, uneori o genioplastie cu augmentarea reliefului bărbiei cu proteză de bărbie sau transfer grăsos, adică un lipofilling al bărbiei. Dacă există benzi platismale sau benzi dizgrațioase la nivelul gâtului, nu trebuie să se ezite  tratarea lor printr-o incizie mică sub bărbie, în caz contrar liftingul gâtului fiind mai puțin reușit și mai puțin estetic.

Dr. Dana Vasilescu deține o experiență impresionantă  în domeniul chirurgiei estetice, acumulată în cei 10 ani de lucru în afară țării: Elveția (Zurich ), UK (Londra, Birmingham, Nottingham), Franța (Saint Denis Reunion). După ce le-a practicat cu succes în vestul Europei,medicul a reușit să aducă și la noi în țara și să implementeze în practică ei tehnicile de ultimă generație în  chirurgia estetică ,îndeosebi în ceea ce privește remodelarea corporală și metode moderne de rejuvenare atît faciala cît și corporală.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod