Liposculptura sanilor

Sanii pot fi modelati si pe baza tesutul gras care este destul de abundent la acest nivel in cazul pacientelor corpolente.
Unii specialisti realizeaza reductia mamara prin lipoaspiratia grasimii glandulare si a celei dispuse periglandular. Aceasta metoda este incununata de succes doar in cazurile selectionate in care sanul este alcatuit predominant din tesut gras.

Corectii la nivelul areolei mamare

Liposculptura se adreseaza de asemenea si pacientelor mai slabe, la care dupa operatia de marire a sanilor cu implanturi siliconice, se pot simti marginile implantului. Prin introducerea de grasime la aceste nivele se rezolva astfel acest neajuns.

In ultimul timp s-au facut eforturi pe plan international de a pune la punct o metoda de marire a sanilor prin transfer autolog de grasime (microlipofiling).
S-au recoltat cantitati mari de grasime din alte zone si au fost introduse folosind canule mici la nivelul sanilor bilateral.

O alta indicatie a liposculpturii mamare o reprezinta modelarea sanilor in reconstructia dupa ablatia oncologica. Tehnica de transfer autolog poate fi foarte utila in obtinerea unor tesuturi cu consistenta marita pentru a acoperi cat mai natural posibil implantul mamar.

Care sunt indicatiile liposculpturii

Liposculptura sanilor este o interventie care se aplica pacientelor la care exista exces de tesut gras si care poate fi recoltat, transferat si grefat la nivelul sanilor.

Reductia mamara prin lipospiratie este indicata in cazul in care se doreste o micsorare moderata a glandei mamare, cand exista o elasticitate adecvata a pielii de la acest nivel, cand nu sunt acceptate cicatricile permanente pe care le presupune o interventie clasica de ridicare a sanilor (mastopexie).

Contraindicatiile liposculpturii sanilor sunt reprezentate de bolile grave de sange si dermatologice, bolile consumptive, laxitate tegumentara exagerat de mare, complianta scazuta a pacientei.

Lipoaspiratia glandei mamare, desi pare usor barbara, este totusi lipsita de riscuri pentru ca se pare ca nu exista dovezi conform carora sunt distrusi canaliculi galactofori.

In cursul acestei interventii este suctionata grasimea dintre ductele galactofore, acestea ramanand intacte.
Riscurile sunt cele comune oricarei operatii sangerari exagerate, hematoame, infectii, lipsa temporara a sensibilitatii in anumite teritorii operate.

Operatia poate dura de la cateva minute pana la 6-7 ore in functie de volumul de munca si de tehnica aleasa. Remodelarea conturului mamar prin microlipofilling este o interventie care poate sa dureze 15 minute.

Exista aproape in toate localizarile, si la toti pacientii, un grad mai mare sau mai mic de resorbtie a grasimii transplantate; de cele mai multe ori pacientii sunt informati ca se va face o hipercorectie (adica se va introduce putin mai mult decat ar trebui) a zonelor luate in calcul, tocmai pentru ca aproximativ 30-50% din grasime se va resorbi.

Chiar si in aceste cazuri insa este nevoie de o alta interventie care poate fi facuta la 5-6 luni distanta, uneori chiar mai repede.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite.

Material realizat de dr. Florin Juravle, medic primar chirurgie plastic si microchirurgie reconstructive

Clinica Dr. Florin Daniel Juravle
Calea Dorobanti 51, Etaj 1, Interfon 03
tel. 0731.554.554
email. contact@drflorinjuravle.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod