“Liftingul facial este o procedură chirurgicală estetică indicată pentru a crea un aspect mai tânar al feței” - Ruxandra Sinescu – Băltățeanu

Orice femeie își dorește să își păstreze cât mai mult timp frumusețea naturală, iar asta este posibil dacă avem grijă de tenul nostru și vizităm la timp medicul estetician. Pe lângă procedurile non-invazive care sunt recomandate mai mult pentru întreținere, probabil ați auzit că liftingul facial ne poate întineri într-un mod spectaculos. Dr. Ruxandra Sinescu – Băltățeanu, medic primar chirurgie platiscă, reconstructivă și estetică în cadrul clinicii Project Beauty by dr. Ruxandra Sinescu ne-a vorbit deschis în cadrul unui interviu despre liftingul facial și tot ce impune această intervenție.

Auzim tot mai des vorbindu-se despre facelift. Ce este de fapt liftingul facial?

Liftingul facial este o procedură chirurgicală estetică indicată pentru a crea un aspect mai tânar al feței. Intervenția poate reduce laxitatea tegumentară a jumătății inferioare a feței, excesul de piele de pe obraji și de pe linia mandibulară, precum și alte modificări ale formei feței care apar odată cu înaintarea în vârstă. Adesea, pacienții optează pentru asocierea în aceeași operație a liftingului cervical, pentru a reduce depunerile de grăsime și pielea laxă de pe gât. Liftingul facial nu tratează ridurile fine sau leziunile provocate de expunerea la soare de pe tegumentul restant, pentru a rezolva aceste probleme fiind necesare alte proceduri cosmetice.

De ce am putea lua în considerare un facelift?

Cu timpul, procesul normal de înaintare în vârstă face ca aspectul și forma fețelor noastre să se modifice. Pielea devine mai puțin elastică și mai fragilă, iar depozitele de grăsime scad în unele zone ale feței și cresc în altele, astfel încât forma acesteia se transformă din cea tinerească, de ou cu vârful în jos, într-un triunghi cu vârful în sus sau chiar într-un pătrat.
Un lifting facial poate corecta urmatoarele:
•    aspectul “lăsat” al obrajilor
•    pielea în exces de la nivelul mandibulei (“fălcuțe”)
•    șanțurile adânci care se întind de la nas până la colțul gurii – șanțurile nazo-geniene
•    pielea și grăsimea în exces de pe gât, dacă se asociază cu un lifting cervical
În general, candidații potriviți pentru un facelift includ: persoanele sănătoase, fără afecțiuni medicale care să întârzie cicatrizarea, nefumatorii, pacienții cu o atitudine pozitivă și așteptări realiste.

Dacă déjà știm că ne dorim această intervenție, care sunt următorii pași? Cum ne pregatim pentru un lifting?

Pentru început, va fi necesară o consultație cu un chirurg plastician, care va cuprinde:
•    istoricul dumneavoastră medical: afecțiuni anterioare și prezente, intervenții chirurgicale anterioare, inclusiv de chirurgie plastică, și complicații ale acestora, fumat, consum de droguri sau alcool;
•    medicația pe care o luați în mod regulat: medicamente eliberate cu și fără prescriptie, tratamente homeopate, vitamine și suplimente alimentare;
•    starea dumneavoastră de sănătate: chirurgul dumneavoastră poate să conducă un examen fizic general;
•    examenul clinic facial: chirurgul plastician va face fotografii ale feței dumneavoastră din diverse unghiuri și fotografii de detaliu ale unor zone specifice. Medicul vă va examina, de asemenea, forma feței, structura osoasă, distribuția grăsimii și calitatea pielii, toate aceste elemente fiind necesare pentru a găsi cele mai bune opțiuni de tratament;
•    o discuție despre așteptările dumneavoastră: veți discuta despre ce rezultate vă doriți și chirurgul plastician vă va ajuta să înțelegeți cum vă poate schimba aspectul un lifting facial și ce probleme nu pot fi corectate printr- o astfel de intervenție.

Înainte de un lifting facial e important să:
•    Urmați instructiunile cu privire la medicamente.
Veți primi recomandări despre ce medicamente să opriți și când. De exemplu, probabil vi se va cere să întrerupeți anticoagulantele orale sau să le înlocuiți cu medicație injectabilă cu cel puțin două săptămâni înainte de intervenția chirurgicală. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce medicamente pot fi luate în siguranță sau dacă doza trebuie ajustată.
•    Spălați-vă fața și părul cu un săpun antimicrobian în dimineața operației.
•    Evitați să mâncați după miezul nopții în noaptea de dinainte de intervenție. Veți putea bea apă și va fi necesar să luați medicamentele aprobate de medicul dumneavoastră.
•    Dacă liftingul facial are loc ca procedură în ambulatoriu, va fi necesar să vă conducă cineva acasă și să stea cu dumneavoastră măcar în prima noapte postoperator.

Ce ne puteți spune despre desfășurarea operației?

Liftingul facial poate avea loc într-un spital sau într-o clinică medicală în ambulatoriu. Uneori se poate utiliza doar anestezia locală cu sedare, însă în majoritatea cazurilor este recomandată anestezia generală cu intubație.
În ceea ce privește operația propriu-zisă, facelift-ul implică ridicarea pielii și tensionarea structurilor anatomice subiacente (fascii, muschi). Depozitele adipoase de pe față și gât pot fi sculptate, redistribuite sau eliminate. Tegumentul este repoziționat apoi peste țesuturile proaspăt remodelate, excesul de piele este îndepărtat și inciziile sunt închise prin fire de sutură.  
Incizia pentru procedură se stabilește în funcție de tehnica utilizată și de preferințele pacientului. Opțiunile sunt următoarele:
•    incizia tradițională începe în pielea paroasa din zona tâmplelor, continuă inferior înconjurând urechea și se încheie în spatele urechii, în scalp.
Pentru liftingul cervical incizia este de obicei submentonieră – sub bărbie.
•    liftingul “short-scar” presupune o incizie care începe în păr, chiar deasupra urechii și o înconjoară, dar nu se extinde până în scalpul inferior.
•    liftingul endoscopic se adresează în special jumătății superioare a feței, frunții și sprâncenelor.
Durata intervenției este de 2-4 ore, chiar mai mult în cazul asocierii altor proceduri concomitente. După operație este posibil să aveti dureri ușoare-moderate, edem (umflături), echimoze (vânătăi), amorțeli. Există o serie de posibile complicații, unele serioase, care vă vor fi explicate în detaliu de chirurgul dumneavoastră încă de la prima consultație.

Care sunt rezultatele?

Deși liftingul facial vă va oferi un aspect întinerit al feței și gâtului, rezultatele intervenției nu sunt permanente. Procesul natural de îmbătrânire și gravitația continuă să își spună cuvântul. În general, ne putem aștepta ca rezultatele operației să fie vizibile în jur de 10 ani. Facelift-ul este o procedură extrem de individualizată și ar trebui să o faceți pentru dumneavoastră, nu pentru a îndeplini dorințele altcuiva sau pentru a încerca să vă încadrați într-o falsă imagine “ideală”.

Există o vârstă ideală pentru lifting-ul facial?

Decizia de a avea un facelift este una foarte personală, deci o vârstă potrivită general-valabilă pentru a efectua această intervenție este dificil de stabilit. Chiar la pacienți de aceeași vârstă, stilurile diferite de viață – fumatul, dieta, expunerea la soare – sau trăsăturile moștenite genetic – pielea uscată sau grasă, de exemplu  - afectează inclusiv tegumentul și modifică procesul de îmbătrânire.
Cu toate acestea, dacă aveți peste 40 de ani și luați în considerare un lifting, nu trebuie să așteptați prea mult, deoarece elasticitatea pielii în decadele 4 și 5 este încă suficient de ridicată pentru a obține rezultate optime.  Desigur că orice pacientă sănătoasă de 60 sau chiar 70 de ani poate fi o candidată pentru această intervenție, însă textura pielii va impune cel mai probabil și efectuarea de proceduri adjuvante. Un facelift tipic va dura 7-10 ani, deci, în mod ideal, chirurgii plasticieni recomandă un prim lifting între 45-55 de ani și o intervenție ulterioară în jurul vârstei de 65 de ani, Bărbații se gândesc rar la această posibilitate înainte de 60 de ani, însă cei care o fac vor avea rezultate mult mai bune după operație.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod