Implanturile mamare si sarcina

Pe plan mondial , milioane de femei sunt purtatoare de implanturi mamare. O buna parte dintre acestea le detin inainte sa ramana gravide. Din acest motiv, venim in ajutorul dumneavoastra cu cateva informatii utile legate de aceste implanturi si calitatea de mama sau viitoare mama.

Mai jos, va vom prezenta cateva intrebari frecvente pe care le primim la clinica noastra din partea pacientelor pe acest subiect.



1. Pot alapta daca am implanturi mamare?

 Raspunsul pe care il dam noi este acela ca  "depinde". Capacitatea in sine de a alapta este una care variaza de la o femeie la alta. Unele mamici nu pot alapta , indiferent daca sunt purtatoare de implanturi sau nu .  Au  existat si situatii  in care in urma insertiei implanturilor mamare ,persoane care nu au putut alapta au inceput sa faca acest lucru.


Pentru persoanele care puteau sa alapteze , exista posibilitatea ca acest fapt sa nu mai poata fi posibil , datorita compresiei implantului pe ducturile care conduc laptele.

Riscul creste direct proportional cu marimea implantului si cu insertia acestuia subglandular (deasupra muschiului pectoral).

2. Este alaptatul sigur pentru copil daca am implanturi mamare ?
   
Studiile efectuate arata ca implanturile de silicon nu constituie niciun risc pentru noul nascut si ca alaptatul poate fi efectuat fara probleme. Nu exista moduri in care substante nocive sa fie eliberate in laptele mamei si sa ajunga in organismul micutului.

3. Cum se vor comporta sanii dupa sarcina ?
   
In general, dupa fiecare sarcina sanii vor cobori.
Acest lucru se intampla si la persoanele care au implanturi.  Cat va fi exact aceasta coborare este greu de aproximat, intrucat depinde de cantitatea de tesut prezenta in sanii fiecarei paciente individual.

De aceea, noi recomandam ca femeile care au de gand sa devina mame in viitorul apropiat sa amane operatia pana dupa sarcina. In cazul in care pacienta a avut implanturi inainte de sarcina, aceasta poate opta pentru o operatie de lifting mamar, cunoscuta si ca mastopexie. Astfel, ele se pot bucura atat de prezenta copilului in viata lor , fara sa isi piarda aspectul placut de dinainte de sarcina.


Este bine de stiut totusi ca sanii augmentati cu implant de silicon sunt mai putin predispusi sa se lase in urma sarcinii si alaptarii  decat cei asupra carora nu s-a intervenit.




In concluzie, implanturile mamare nu afecteaza sarcina, nu sunt afectate la randul lor de catre sarcina si nu afecteaza alaptarea si calitatea vietii noului nascut. Efectele mai putin placute ale sarcinii pot fi contracarate fara mari probleme, astfel incat pacienta sa isi poata continua fluxul normal al vietii fara probleme. 


Articol scris de Dr. Gregorian Andrei, manager clinica estetica

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod